Jaunajam NASA Marsa roveram "Perseverance", tāpat kā priekštecim "Curiosity", aprīkojumā ir arī neliela meteoroloģiskā stacija, nodēvēta par MEDA ("Mars Environmental Dynamics"). Sarkanās planētas laikapstākļu smalka izzināšana ir viens no būtiskākajiem apsvērumiem, plānojot gan nākotnes roveru misijas, gan jau astronautu lidojumus, gan pavisam drīz gaidāmus notikumus, piemēram, rotoru drona "Ingenuity" pacelšanos. Tas būs vēsturē pirmais kontrolētais šāda veida lidojums uz citas planētas un gaidāms jau tuvākajās dienās.

5,5 kilogramus smagajā MEDA instrumentu komplektā ir gan sensori cieto daļiņu daudzuma noteikšanai atmosfērā, gan vēja, atmosfēras spiediena, relatīvā mitruma, gaisa temperatūras, virsmas temperatūras un radiācijas līmeņa noteikšanai. MEDA automātiski "pamostas" ik pēc stundas neatkarīgi no tā, ko dara pats rovers, veic mērījumus un apkopo datus nosūtīšanai misijas vadības centram.

Pašu pirmo laika ziņu kopsavilkumu "Perseverance" komanda veica jau drīz pēc rovera nosēšanās. Jezero krāterī bija mīnus 20 grādu pēc Celsija sals (virsmas temperatūra), un pusstundas laikā virsma bija atdzisusi jau līdz mīnus 25,6 grādiem. Atmosfēra šeit bija tīrāka gan putekļu, gan radiācijas ziņā nekā aptuveni 3700 kilometru attālajā Geila krāterī, kur šiverē rovers "Curiosity". Gaisa spiediens – 718 paskāli.

Veicot šādus novērojumus ilgā laika posmā, piemēram, gada griezumā, jau var gūt vērtīgu ieskatu par temperatūru svārstībām un to cikliskumu, par putekļu vētru sezonalitāti un to, kā putekļu daudzums atmosfērā mijiedarbojas ar gaismu no Saules, tādējādi ietekmējot temperatūras izmaiņas un laikapstākļus kopumā. Tāpat MEDA visu laiku mērīs radiācijas līmeņus – gan kosmisko fona radiāciju, gan no Saules saņemto. Kā vēsta NASA, tas palīdzēs inženieriem daudz labāk sagatavot tehniskos risinājumus pirmajiem astronautu lidojumiem un arī pirmajām apmetnēm uz Marsa.

Taču tuvākā laika prognoze, kas interesē "Perseverance" misijas komandu, noteikti ir saistīta ar drīzumā gaidāmo drona "Ingenuity" pacelšanos. Tas nesen atvienots no rovera un jau veiksmīgi pārdzīvojis dažas saltās Marsa naktis.


Plānots, ka jau 11. aprīlī varētu notikt pirmais izmēģinājuma lidojums. Kāds laiks sagaida dronu? Jaunākie dati, kas ievākti 3. un 4. aprīlī, liecina – augstākā temperatūra Jezero krāterī vietā, kur uzturas rovers, bija mīnus 22 grādi, bet zemākā bija stindzinoši mīnus 83 grādi. Tāpat pūta vējš ar ātrumu brāzmās līdz 10 metriem sekundē. Jāatceras gan, ka zemā atmosfēras spiediena dēļ vēja ātrums uz Marsa var būt maldinošs rādītājs – 10 metrus sekundē ātra vēja pūsma uz Marsa būs ar daudz mazāku spēku nekā līdzvērtīga ātruma pūsma uz Zemes.

Šobrīd viss liecina, ka "Ingenuity" drona lidojums notiks. Tam, vai izmēģinājums bijis veiksmīgs, mēs varēsim sekot līdzi NASA tiešraidē, kuras sākums ieplānots 12. aprīlī pulksten 11.30 pēc Latvijas laika. Zīmīgi arī, ka šajā datumā aprit 60 gadi kopš Jurija Gagarina starta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!