Foto: Shutterstock
Mūsdienu Rietumu kultūrā kafija ir kļuvusi par patiesu kulta dzērienu. Kas gan ir apdullinošais absints, salīdzinot ar maģisko kafiju, bez kuras savu rīta cēlienu nespēj iedomāties liela daļa Rietumu kultūras iedzīvotāju?! Taču nu zinātnieki ceļ trauksmi – arvien straujāk mainoties klimatam un paaugstinoties vidējai gaisa temperatūrai, pieaug bažas, ka drīzumā kafija var kļūt par īpaši apdraudētu, kas nozīmē, ka to tik lielos apjomos kā šobrīd vairs nevarēsim lietot.

Zinātnieki brīdina, ka nākotnes perspektīva kafijas industrijai ir visai biedējoša. Klimata izmaiņas ieviesīs būtiskas korekcijas ne tikai kafijas audzētājās valstīs, bet pat mainīs pašu dzērienu! Piemēram, var mainīties kafijas garša, un ekspertu izslavētā arabika var zaudēt savu vēsturisko aromātu.

Nākotnē daudzas tropu augu sugas ies mazumā, līdz ar to atvasinātie produkti kļūs dārgāki, bet, runājot par kafiju, tā no lēta ikdienas dzēriena varētu pat pārtapt vērtīgā cienastā, ko nogaršot īpašos gadījumos. Katrā ziņā tik lielos apmēros dzert kafiju, kā esam raduši, nākotnē vairs nebūs iespējas.

Augu selekcija ir tikai viena no iespējām, ko kafijas industrija šobrīd apsver. Vairākus gadus Griničas Universitātes kafijas pētnieks Džeremijs Hagars pavadīja ekspedīcijās, meklējot vienu no sen aizmirstajām kafijas šķirnēm. Pēc četru gadu meklēšanas beidzot Sjerraleonē (Rietumāfrikā) tika atrasta 'Coffea stenophylla'.

Arī kafijas degustatoru vidū jaunajai šķirnei bija lieli panākumi. "Specialty Coffee Association" kafijas garšu vērtē 100 ballu sistēmā, un tās šķirnes, kas sasniedz 80 balles, tiek uzskatītas par augstvērtīgām. 'Stenophylla' saņēma 80,25 balles, kas norāda uz tās labajām izredzēm iekarot pasaules tirgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!