Foto: Pexels

Dzīve sastāv no ticējumiem, ieskatiem, mītiem un aizspriedumiem, turklāt par jebkuru tēmu, vai tā būtu kulinārija, dārzniecība, mode vai dzīvnieki. Kā jau bieži vien gadās, liela daļa mītu ir pilnīgas aplamības.

Ikviens no mums ir saskāries ar mītiem saistībā ar dzīvniekiem, pat tie, kam dzīvā daba ir kaut kas vienaldzīgs un svešs. Piemēram, kaķi vienmēr krīt uz kājām, bet no krupjiem var dabūt kārpas. Šai tēmai veltīts milzums dažādu pētījumu un publikāciju, un "Campus" apkopoja gan acīmredzamākos, gan negaidītākos un neparastākos mītus.

Mīts: kaķi vienmēr krīt uz kājām

Sakāmvārds skan tā: met kaķi, kā gribi, vienmēr nokritīs uz kājām. Un tā visbiežāk ir taisnība. Kaķi ir ļoti veikli dzīvnieki, un tiem ir īpašs "iztaisnošanās" reflekss, kas ļauj gaisā izlocīt ķermeni tā, lai droši piezemētos uz kājām. Tiek uzskatīts, ka šis reflekss kaķiem attīstās agrā bērnībā un ir pilnībā izveidojies jau septiņu nedēļu vecumā.

Savas unikālās skeleta struktūras dēļ kaķi ir neticami lokani. Viņiem nav atslēgas kaula, un kaķu mugurkauls ir ievērojami elastīgāks nekā cilvēkiem. Tādā veidā viņi spēj pagriezt savu ķermeni gaisā "lidojuma" laikā.

Tiesa, ne vienmēr piezemēšanās notiek uz kājām un veiksmīgi, riska faktori ir dzīvnieka svars, vecums, kā arī augstums, no kāda kaķis krīt. Ja kritiens ir no piektā stāva, trieciens būs tik spēcīgs, ka dzīvnieks var gūt smagas un pat letālas traumas.

Mīts: pandām nepatīk sekss

Apžēliņ, kas tas par apgalvojumu?! Bet ir diezgan skaidrs, kā tas radies. Nebrīvē turētajiem melni baltajiem ķīniešu lāčiem salīdzinoši reti dzimst pēcnācēji, tāpēc tika nolemts, ka pandām vienkārši nav tīkams pats process. Un, līdzīgi kā lielākajā daļā gadījumu, divkājainie kļūdījās arī šajā jautājumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!