Foto: Shutterstock

Kaķiem tiek piedēvēts daudz brīnumspēju. Tie vienmēr krītot uz kājām (diemžēl nē, ne vienmēr). Kaķi izcili redz tumsā un, protams, tiem esot deviņas dzīvības. Taču vēl viena kaķu spēja saistīta ar lunkanumu. Ir pat joks, ka kaķi patiesībā ir šķidri un ieņem trauka formu – gluži kā jebkurš šķidrums. Tomēr arī bez jokiem un pārspīlējumiem, kaķi tik tiešām spēj izspraukties cauri tādām, ka reizēm vien atliek nobrīnīties – kā tas iespējams?

Starp citu, ar humoru zinātniekiem viss ir kārtībā. Pētījums par to, vai kaķi ir šķidrumi, 2017. gadā ieguva "Ig Nobel" jeb "joku nobelu" balvu. Kā Muris un Mīce to dara?

Kaķu spēja šķietami "iztecēt" cauri šaurām spraugām gluži kā ūdenim slēpjas unikālajā plecu joslas uzbūvē, raksta vietne "Live Science". Cilvēkiem lāpstiņas un atslēgas kauli ir savienoti, nodrošinot stabilu balsta struktūru roku muskulatūrai. Savukārt kaķiem lāpstiņas pie pārējā ķermeņa piestiprinātas vien ar muskuļaudiem, bet ne kauliem. Gluži tāpat kā atslēgas kauli. Kaķu atslēgas kauli arī ir proporcionāli daudz mazāki attiecībā pret pārējo ķermeni nekā cilvēkiem. Šī uzbūve arī ļauj kaķiem iespraukties tik šaurās vietās.

Kā vietnei "Live Science" norāda Natālija Dougreja, veterināre, kas specializējas kaķu veselības jautājumos, tā ir evolūcijas laikā attīstījusies īpatnība gan uzbrukumam, gan aizsardzībai. Proti, kaķi var iespraukties pakaļ gan sīkam medījumam, kas patvēries šaurās vietās, gan paši paslēpties no lielākiem plēsējiem.

Kaut tīmeklī netrūkst amizantu bilžu ar kaķiem, kas pārvērtējuši savas spējas un muļķīgi iesprūduši, tomēr vairums šo izveicīgo dzīvnieku tomēr visai precīzi nosaka – ir vērts mēģināt rausties tālāk vai tomēr draud nepatikšanas. To, protams, palīdz izvērtēt ūsas – vēl viens kaķa superinstruments.
Taču – kāpēc vispār kaķiem līst šaurās vietās vidē, kur nav nedz medījuma, nedz plēsēju, no kuriem jāslēpjas? Evolūcijas gadu tūkstošu laikā "iemācīto" tik ātri ērta dzīve siltā dzīvoklī no kaķa genoma neizdzēsīs, tāpēc aizvien kaķiem itin labi patīk slēpties kastēs vai iepirkuma maisiņos. Par to vairāk vari lasīt šajā rakstā – "Kāpēc kaķiem tik ļoti patīk kartona kastes – atbildes sniedz eksperti".
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!