Foto: Publicitātes attēli

Foruma "5G Techritory" atklāšanā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš ("VIenotība") un "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) prezidents Juris Binde demonstrēja pirmo patiesi attālināti vadīta drona lidojumu Latvijā, izmantojot mobilo sakaru tīklu. Kariņš un Binde no foruma norises vietas Rīgas centrā vadīja dronu, kurš pacēlās Ādažu lidlaukā un lidoja iepriekš iestatītā, automātiskā lidojuma maršrutā.

"5G sniedz mums vēl nebijušas iespējas, kas noteiks nākotnes attīstību. Latvijai un Baltijas jūras reģionam ir visi nepieciešamie priekšnosacījumi, lai būtu 5G attīstības līderos – radoši un izglītoti cilvēki, spēcīgas tehnoloģiju tradīcijas un biznesa gatavība izstrādāt un ieviest 5G balstītas inovācijas, vienlaikus meklējot risinājumus atbilstošai datu un privātuma prasību nodrošināšanai. Strādāsim kopā, lai mūsu reģions kļūtu par nākotnes attīstības līderi," foruma atklāšanā pauda premjers.

Tam nepieciešams atbilstošs normatīvais regulējums, kā arī tehnoloģijām jāatbilst stingrām drošības prasībām. Mobilo sakaru tīkla izmantošana var būtiski uzlabot dronu lidojumu drošību ārpus redzamības zonas.

Lai to demonstrētu, LMT kopā ar Latvijas programmatūras izstrādātāju "SPH Engineering", kas attīsta automatizētu dronu lidojumu maršrutu risinājumus, jau ir veikuši testa lidojumus, mērot mobilā tīkla pārklājumu dažādos augstumos (uz zemes, 50 un 120 metru augstumā). Veiktie testa lidojumi apliecināja, ka mobilo sakaru tīklā ir iespējama droša attālināta dronu vadība. Turklāt, sadarbojoties ar Austrijas programmatūras izstrādātāju "Dimetor", LMT izmēģināja arī rīku, kas ļauj redzēt prognozējamo tīkla pārklājumu gaisā un tādējādi sniedz papildu drošību attālināto drona lidojumu plānošanā.

"Mobilo tehnoloģiju un aviācijas nozares risinājumu integrācija būs pagrieziena punkts jaunu pakalpojumu attīstīšanai – no dronu izmantošanas preču piegādē vai lauksaimniecības teritoriju pārvaldīšanā līdz pat cilvēku meklēšanai un glābšanai. Līdzšinējos LMT testos konstatēts – mobilo sakaru tīkls jau tagad ir par 97,6 procentus piemērots drošas attālinātas dronu vadības risinājumiem, vienlaikus ir aktīvi jāstrādā arī pie atbilstoša normatīvā regulējuma valstu un starptautiskā mērogā," uzsvēra LMT prezidents Binde.

Foto: Publicitātes attēli

Interese par dronu izmantošanu un attālinātu vadību ir plaša. Piemēram, mežu apsaimniekošanā, kur gandrīz katrs lidojums pāri kokiem jau ir ārpus redzamības, attālināti lidojumi ar dronu ļautu vienkāršāk apsekot jaunaudzes, vējgāzes un ugunsgrēka vietas, kā arī ātrāk identificēt tādu pēdējo gadu problēmu kā mizgrauži, kas radījuši lielus postījumus Eiropas mežos. LMT un "Latvijas Valsts meži" šobrīd aktīvi sadarbojas, pētot dronu risinājumu izmantošanu mežu apsaimniekošanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!