Ko darīt laikā, kad nav ieteicams citiem atrasties tuvāk par diviem metriem un vēlams vispār neatrasties publiskās vietās? Elementāri – jāiet lūkoties zvaigznēs, un to vislabāk darīt ārpus pilsētas, kur gaismas piesārņojums mazāks. Lūkošanās naksnīgajās debesīs ir lieliska vientuļnieka nodarbe, un astronomijas faniem Latvijā tam šonedēļ ir visai labvēlīga situācija – mūsu platuma grādos redzama gan Starptautiskā kosmosa stacija (SKS), gan "Starlink" satelītu virtene.

Cikos un kur lūkoties?

SKS būs redzama visu atlikušo nedēļu vakaros dienvidu puslodē. Astronoms Ilgonis Vilks savā "Twitter" kontā arī ievietojis informāciju ar precīzu laiku, kurā katru dienu vērties debesīs un censties saskatīt SKS.

Otrdien SKS varēsi redzēt pulksten 20.54, trešdien pulksten 20.06, ceturtdien 20.55, piektdien 20.08, sestdien 20.57, bet svētdien 21.10. Jāņem vērā, ka šie ir laiki Rīgai. Liepājā SKS pie Latvijas debesīm parādīsies minūti agrāk, Daugavpilī minūti vēlāk.

Otrdien SKS būs redzama pavisam neilgu brīdi – vien aptuveni divas minūtes. Trešdien SKS Latvijā varēs vērot aptuveni četras minūtes, ceturtdien trīs minūtes, piektdien pat piecas minūtes, sestdien atkal trīs minūtes, bet svētdien – piecas minūtes.

Laika prognoze tuvākajām dienām arī liecina, ka naktī debesis virs Latvijas būs skaidras, taču sākot no nakts uz sestdienu tās atkal apmāksies. Tiesa, tās ir prognozes vairākām dienām uz priekšu, tāpēc nemet plinti krūmos – var izrādīties, ka arī sestdien un svētdien mums tomēr pavērsies skaidrs skats uz debesīm.

Savukārt Īlona Maska uzņēmuma "SpaceX" satelītu "Starlink" virtenes debesīs būs redzamas dažādos laikos – citreiz labāk, citreiz ne tik labi. Lielākās izredzes ir pamanīt "Starlink-2" otrdien pulksten 20.07, kad satelītu virtene Latvijā būs redzama piecas minūtes, augstākajā punktā esot 31 grādu virs horizonta. Tāpat "Starlink-2" būs labi redzama ceturtdien pulksten 19.43, augstākajā punktā esot 27 grādus virs horizonta. Satelīti virzīsies no rietumiem uz dienvidaustrumiem.

Švakāka redzamība būs trešdien, 25. martā, kad "Starlink-2" virtene šķērsos debesjumu Latvijā pulksten 20.43, paceļoties līdz 19 grādiem virs horizonta. Jālūkojas virzienā no rietumiem uz dienvidiem.

Piektdien satelīti būs vēl zemāk virs horizonta – maksimāli 15 grādus – un meklējami rietumu-dienvidu pusē pulksten 20.18.

Patīkamas satelītu "medības"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!