Foto: AFP/Scanpix/LETA
Ilgus gadus vienīgā vieta, uz kurieni Zemes orbītā devās cilvēki, bija Starptautiskā kosmosa stacija (SKS). Nu sava stacija ir arī ķīniešiem, kas ļauj vienlaikus kosmosā uzturēties vairākām astronautu, kosmonautu un taikonautu apkalpēm. Nupat sasniegts jauns rekords par vislielāko cilvēku skaitu, kas vienlaikus atrodas Zemes orbītā – 17. Šobrīd gan četri jau atgriezušies atpakaļ mājās.

Būtiski norādīt – tas nav vislielākais cilvēku skaits kosmosā. Šis rekords arī sasniegts nesen un ir 20 cilvēki. Orbītā tobrīd bija 14 cilvēki, bet vēl seši mirkli pavadīja uz nosacītās kosmosa robežas suborbitālā lidojumā ar "Virgin Galactic" kosmosa lidaparātu. Tā bija "Virgin Galactic" atgriešanās apritē pēc gandrīz divu gadu pauzes, un pavisam drīz kompānija cer beidzot uzsākt sen solītos regulāros komerclidojumus.

Taču orbītā līdz šim vienlaikus nebija atradušies vairāk par 14 cilvēkiem. SKS parasti uzturas septiņi cilvēki – trīs krievu kosmonauti un četri NASA, Eiropas Kosmosa aģentūras un partnervalstu (Japānas, Kanādas, nu arī Apvienoto Arābu Emirātu) astronauti. Vairāk cilvēku ap Zemi riņķo vien tad, kad jaunās apkalpes kuģi dodas uz "satikšanos" ar SKS.

Taču nu jāņem vērā Ķīnas faktors – kopš 2021. gada Ķīna orbītā sāka būvēt savu staciju, kuras montāža pabeigta pērn. Pašlaik tā sastāv no trim moduļiem un ir optimāli piemērota trīs taikonautu uzņemšanai (maksimāli var uzņemt sešus). Tādējādi bija iespējams līdzšinējo rekordu pārspēt.
Kosmosā vienlaikus atradās SKS apkalpe (trīs krievi, trīs amerikāņi un viens Apvienoto Arābu Emirātu pilsonis), seši ķīniešu taikonauti Ķīnas kosmosa stacijā "Tiangong", kā arī "Axiom-2" privātā misija ar četriem astronautiem uz klāja, ka paviesojās SKS un nu jau ir atgriezusies atpakaļ uz Zemes. Jūnija sākumā orbītā paliks 10 cilvēki, jo mājup dosies arī trīs ķīnieši.

Zīmīgi, ka "Axiom-2" lidojums kosmosā nogādāja arī 600. cilvēku vispār. Privātajiem lidojumiem uzņemot apgriezienus, ilgi nebūs jāgaida, līdz kosmosā būs pabijis jau viens tūkstotis "zemiešu".
Kopš darbu sāka Starptautiskā kosmosa stacija, cilvēku klātbūtne kosmosā bijusi nepārtraukta – kopš 2000. gada nav bijis neviens mirklis, kad Zemes orbītā kāds nedzīvotu un nestrādātu.

Par ko es domāju, esot Visumā. Ekskluzīva intervija ar astronautu Krisu Hadfīldu

Foto: Shutterstock

Uz kanādiešu astronautu Krisu Hadfīldu var attiecināt pieņēmumu, ka talantīgs cilvēks ir talantīgs vairāk nekā vienā jomā. Inženieris, virsskaņas iznīcinātāju pilots, astronauts, mūziķis, lektors, rakstnieks, bet pāri visam – vienkāršs un atsaucīgs cilvēks.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!