Foto: Publicitātes foto
Uzņēmums "MGI" ir oficiāli atklājis jaunu pētniecības, attīstības un ražošanas centru Rīgā ar mērķi tieši šeit radīt Ķīnas–Eiropas dzīvības zinātņu inovāciju centru.

Uzņēmums "MGI" ir izveidojis trīs pētniecības, attīstības un ražošanas centrus Ķīnā – Šeņdžeņā, Uhaņā un Cjindao –, un Sanhosē, ASV. Jaunais 7000 kvadrātmetru lielais "MGI" centrs atrodas Lidostas parkā Rīgā.

"MGI Latvia" telpās Rīgā būs produktu ražošanas centrs, augstas caurlaidspējas sekvencēšanas centrs, apmācību, kā arī loģistikas centrs. Uzņēmuma uzdevums šeit ir stiprināt ar inovācijām saistītu sadarbību starp Ķīnu un Eiropu dzīvības zinātņu izpētes, rūpnieciskā pielietojuma un tehnisko standartu jomās.

"Ņemot vērā pašreizējos biotehnoloģijas pamatus Latvijā, "MGI" jūtas droši, veidojot gēnu tehnoloģijās balstītu dzīvības zinātņu inovāciju platformu Eiropā. Šeit izmantosim uzņēmuma galvenos produktus un tehnoloģijas. Tas palīdzēs virzīt Ķīnā radīto augstākā līmeņa dzīvības zinātņu izpētē nepieciešamo aprīkojumu globālajā tirgū, izveidojot pilnīgu tehniskā atbalsta sistēmu un produktu piegādes ķēdi, kas atbilstu klientu vajadzībām un ļautu dziļāk izprast Eiropas tirgu," saka "MGI" prezidents Dankans Ju (attēlā).

Šobrīd Latvijas centrs veic četras funkcijas – sadarbības veicināšanu pētniecībā un attīstībā, testēšanas eksperimentus, reģionālo tirdzniecību un servisu. Centrs ir sertificējis "MGI" sekvencētājus un reaģentus. Tāpat sadarbībā ar Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru (BMC) ir izveidota apvienotā laboratorija, lai aktīvi īstenotu genomikas izpētes projektus un apmācītu vietējos genomikas zinātniekus. Tiek īstenoti arī trīs Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstīti projekti, kas aptver reto ģenētisko slimību ģenētiskos un funkcionālos pētījumus un kuņģa vēža profilaksi.

Saistībā ar šo Miljons cilvēku mikrobiomu projektu (Million Microbiome of Humans Project — MMHP) 14. Starptautiskajā genomikas konferencē uzņēmumi "BGI Research" un "MGI" paziņoja par jaunas sadarbības uzsākšanu ar zinātniekiem no visas pasaules. Tās ietvaros, izmantojot atsevišķu šūnu RNS sekvencēšanu, no 10 miljoniem šūnu tiks digitalizēta informācija atsevišķas šūnas izšķirtspējā. Projekta mērķis ir izstrādāt izvērstu atsevišķu šūnu karti, kuru zinātnieki varētu koplietot, lai iegūtu dziļāku izpratni par dzīvības zinātnēm, ieskaitot cilvēka veselību un slimības, sistēmu bioloģiju, evolūciju, attīstību un bioloģisko daudzveidību.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!