Foto: Kadrs no video

Pārdomas par to, cik lietderīgi tiek izmantots dārgais laiks, 18 gadus vecu Kristoferu Sleitonu pārņēma brīdī, kad viņš bija pavadījis gandrīz visu dienu, mēģinot pēc iespējas precīzāk atainot melnā cauruma izliektu gaismas gredzenu spēlē "Minecraft". Sleitona mērķis – uzbūvēt visu novērojamo Visumu. Miljardiem galaktiku ar miljardiem zvaigžņu un vēl vairāk planētu katrā no tām. Traka ideja, bet ne bezjēdzīga – arī tas ir mācību process, kā redzams Sleitona sagatavotajā video.

Pirms apmēram 10 gadiem radītā datorspēle "Minecraft" aizvien ir ļoti populāra visā pasaulē. "Statista" dati liecina, ka to mēneša griezumā spēlējuši vairāk nekā 140 miljoni lietotāju. Spēles lielākais trumpis nav vis izsmalcināta datografika vai spraigs sižets, bet rīcības brīvība – tajā var ļaut vaļu fantāzijai, no kubiskiem blokiem radot grandiozas struktūras.

Piemēram, pavisam nesen apķērīgi "Minecraft" eksperti spēles vidē replicēja vienkāršu virtuālo datoru, kas pats var darbināt spēles. Kaut viena herca procesors un 256 baitu operatīvā atmiņa ir niecīga jauda, aizvien iespaidīgi, ņemot vērā, ka tas ir no blociņiem uzbūvēts dators datorspēlē. Replicējot šo arhitektūru dzīvē un pieņemot, ka katrs no "Minecraft" blokiem ir metru garš, plats un augsts, dzīvē šis "mikroprocesors" nebūtu diez ko mikro, bet sniegtos 20 stāvu ēkas augstumā. Šāds "dators datorā" spēj darbināt vienkāršas datorspēles, piemēram, klasisko "Tetris" vai "čūskiņu".

Sleitons nolēma pieķerties kam daudz grandiozākam un "Minecraft" vidē uzbūvēt visu novērojamo Visumu – sākot ar mūsu Zemi, Sauli, pārējām Saules sistēmas planētām, līdz pat masīvajiem melnajiem caurumiem, miglājiem, galaktikām un galaktiku kopām.

Kadrs no video

Šī Ērgļa miglājā esošā struktūra ir viens no vislabāk zināmajiem attēliem, kas uzņemts ar Habla kosmisko teleskopu.


Uzdevums nav nemaz tik vienkāršs. Piemēram, lai precīzi atainotu to, kā kosmosā izskatās mūsu planēta – viena puse Saules apspīdēta, bet otra tumsā –, bija pamatīgi jānopūlas. Šajā spēlē būvniekam nav pieejama vienkārša iespēja izvēlēties gaismas avotu, lai pārējo tālāk paveic spēles dzinējs un simulē gaismu un ēnu. Tā vietā Sleitonam nācās nakts pusi krāsot manuāli, ar vienu tumšas krāsas bloku pēc otra.

Arī ar Saturna gredzenu radīšanu negāja tik ātri: "Man pagāja vesela diena, tikai lai varētu precīzi izvietot un sašķiebt Saturna gredzenus," jaunietis skaidro video. Procesā nācās likt lietā arī matemātikas un fizikas zināšanas un veikt aprēķinus – Sleitona mērķis bija nevis vienkārši uzbūvēt ko līdzīgu, bet pēc iespējas tuvāk replicēt dabā esošo.

Kadrs no video

Sleitons uzbūvēja arī "Gargantua" – melno caurumu, kāds tas atainots Holivudas grāvējā "Interstellar".


Saule – mūsu sistēmas centrs – Sleitona izpildījumā nav vienkārši koša bumba, bet iedzīvināta ar tādiem elementiem kā Saules uzliesmojumi un koronālās masas izvirdumi.

Tālāk Sleitons ķērās jau pie grandiozākiem Visuma objektiem – melnajiem caurumiem. Par prototipu viņš izvēlējās mākslas filmā "Interstellar" redzamo "Gargantua" ar krāšņi izliektās gaismas diskiem. Visbeidzot savu "Minecraft" simulāciju Sleitons papildināja ar galaktiku kopām.

Radošais jaunietis sarunā ar "New York Times" atzinis, ka šis projekts, kas līdz šim prasījis pusotru mēnesi, palīdzējis patiesi novērtēt, cik skaists ir mūsu Visums. Video noslēgumā redzamais Sleitona mākslas darbs patiesi ir uzslavu vērts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!