Foto: Komercializācijas reaktors
"Komercializācijas reaktors" – akselerators, kas zinātnisku ideju autorus saved kopā ar interesentiem par biznesu – sava tradicionālā un sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA) organizētā "Ignition Event" ietvaros izveidojis 13 zinātnē balstītas komandas. Tās pieredzējušu mentoru uzraudzībā attīstīs perspektīvas tehnoloģijas medicīnas, nanomateriālu, mākslīgā intelekta, bioelektronikas un citās nozarēs, un, iespējams, kādreiz kļūs par jaunuzņēmumu.

"Šis gads uzskatāmi parādīja, ka vēl vairāk uzņēmīgu cilvēku saredz potenciālu ilgtspējīga biznesa radīšanā. Viņi vēlas risināt problēmas, kas ir aktuālas visā pasaulē, un tas ir iespējams, zinātnes atklājumiem rodot pielietojumu ikdienas dzīvē," uzsver "Komercializācijas Reaktors" vadītājs Nikolajs Adamovičs.

Kas ir šie projekti?

  • "WEIP" jeb "Wearable Energy Independent Platform" ir projekts, ar kura palīdzību pulsa, sirdsdarbības mērīšanas viedo elektroierīču uzlāde notiks ar ierīces lietotāja ķermeņa siltumu un kustībām. Ierīce būs iestrādājama apģērbā. Tās svars – vien 200 grami.
  • "Liquid Gloves" pievērsīsies šā brīža lielākajai aktualitātei – vīrusiem, izstrādājot antibakteriālu līdzekli, kas aizsargās no baktērijām. Šī želeja radīs drošu aizsargslāni rokām, vienlaikus mitrinot ādu. Tā būs droša lietošanai cilvēkiem un dzīvniekiem. Komanda sola, ka aizsardzība būšot noturīgāka par ierastajiem dezinfekcijas līdzekļiem.
  • "OilDNA" – ļaus padarīt efektīvāku naftas atradņu pārvaldību. Iecerētā tehnoloģija spēs laikus paredzēt iespējamās noplūdes, un identificēt naftas atradņu vietas ar lielāku potenciālu.
  • "Hyboric" – attīstīs ārkārtīgi izturīgu materiālu, kas ir trīs reizes izturīgāks nekā dimants, turklāt sešas reizes lētāks. Šo materiālu iespējams izmantot, piemēram, tuneļu urbšanas, naftas un gāzes instrumentos.
  • "Capacitrax" izstrādās viedās antenas, kas veidotas no šķidrajiem kristāliem, ar mērķi droši uzglabāt lielu datu apjomu un palielināt datu sūtīšanas ātrumu. Šāda produkta plānotie klienti ir telekomunikāciju aprīkojuma ražotāji, mobilie operatori un antenu ražotāji.
  • "DetectQ" radīs kameras, kas uz ražošanas līnijām uzreiz spēs atpazīt bojājumus konveijeros slīdošiem produktiem. Kamera spēs noteikt mitrumu un bojājumus, piemēram, sēklās, riekstos un koksnē. Izvēlētā tehnoloģija būs piemērota pārtikas un cieto materiālu ražotājiem.
  • "CeramBone" attīstīs kaulu transplantus, kas izgatavoti no biokeramikas. Šā brīža fokuss ir zobu ķirurģija, tai piemērotie transplanti tiks izgatavoti ar 3D printeri, kas ļaus iegūt nepieciešamo formu un izmēru. Biokeramikas priekšrocība ir materiāla spēja ātri ieaugt aktīvajos audos un veicināt raitāku pacienta atveseļošanos.
  • "Crystals growing" tehnoloģija var būt noderīga lidostu rentgena drošības kontroles sistēmās, rentgena datortomogrāfijā, saules baterijās un mikroelektronikā. Komandai jau šobrīd izstrādāta tehnoloģija ķīmiskā elementa germānija kristālu audzēšanai, kuru diametrs ir 100 mm, ļoti zems dislokācijas blīvums un cena – 25% zemāka nekā citiem tirgus dalībniekiem.
  • "WellBreath" attīstīs lietotni, kas būs noderīga ikvienam, kam ir ļoti saspringta un stresa pilna ikdiena. Ar sensoru palīdzību lietotājs varēs novērot savu elpošanu un iegūt personalizētu risinājumu, lai uzlabotu savu psihoemocionālo stāvokli.
  • "BORG Connectors" nodarbosies ar dažādu signālu interpretēšanu, analizējot tiešus savienojumus starp dzīvības formām un elektriskām ierīcēm. Bioelektronikas savienotājs precīzi tulko bioloģiskos signālus ierīču kodos. Šī tehnoloģija var būt noderīga, lai identificētu vīrusu un baktēriju klātbūtni cilvēka organismā.
  • "EmiBLUE" izstrādās jaunas paaudzes emisijas slāni, kas izmantojams displeju ražošanā. Organiskām gaismu emitējošām diodēm, salīdzinot ar fluorescences un fosforescences diodēm, ir četras reizes augstāka energoefektivitāte, tās nesatur smagos metālus un ir lētākas.
  • "TimeTagSpace" tiks risināta navigācijas traucējumu samazināšana kosmosa transporta līdzekļos par vairāk nekā 50%. Jau šobrīd satelītu skaits gadā palielinās par 25%, un tas var radīt sadursmes kosmosā. Šī komanda palīdzēs attīstīties un rast jaunas idejas tehnoloģiskajiem pielietojumiem jau agrāk izveidotajai "TimeTagSpace" komandai.
  • "New Ultrasound Tomography" komanda izstrādās jaunas paaudzes ultraskaņas ierīci, kam izmantots citādāks aprēķina mehānisms, tādējādi samazinot procedūras izmaksas un padarot ultrasonogrāfiju pieejamāku cilvēkiem, kam ir nepieciešamas regulāras izmeklēšanas.

Pasākums īstenots LIAA projekta "Inovāciju motivācijas programma" ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība.

Latvija var! Vairāk par Latvijas veiksmes stāstiem ik dienas lasi inovāciju un tehnoloģiju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!