Tīmeklī šobrīd pārpārēm skaistu fotoattēlu ar spožo komētu NEOWISE – objektu, kuru līdz jūlija izskaņai naksnīgajās debesīs var redzēt arī ar "neapbruņotu aci" un kura Zemei nākamreiz pietuvosies vien pēc apmēram 6800 gadiem. Komētu novēro gan astronomi, gan astrofotogrāfijas iemūžina entuziasti, un tā šonedēļ "ielīdusi kadrā", Latvijas astronomiem veicot mākslīgā pavadoņa novērojumus.

"Mūsu novērotājiem izdevies fiksēt košo komētu ar instrumentiem, kas tam vispār nemaz nav domāti, tāpēc tās noteikti nav tās krāšņās bildes, ar kurām patlaban pārpilns internets, bet šķita interesanti padalīties ar tām kā blakusproduktu pavadoņu novērojumiem," teikts Latvijas Universitātes (LU) Astronomijas institūta ierakstā "Facebook".

Astronoms Aivis Meijers, kurš tonakt veica novērojumus, "Campus" pastāstīja, ka lāzerlokācijas stacijas mērķis ir precizēt Zemes mākslīgo pavadoņu orbītas, savukārt šie pavadoņi dara visu iespējamo – sākot no pozicionēšanas (GPS, GLONASS, GALILEO) līdz pat Zemes pētīšanai (kontinentu peldēšana, grimšana un celšanās utt.).

Meijers norādīja, ka šī ir viena no aptuveni 40 lāzerlokācijas stacijām pasaulē.


"Komēta nejauši "ienāca" kadrā, patiesībā vērojām pavadoni. Uzliku kadru uz pavadoņa sākumu, sāku gaidīt pavadoni, un kadrā "ienāca" komēta," stāsta Meijers.

NEOWISE, kas tika atklāta šī gada martā ar NASA Zemei tuvo objektu plaša redzeslauka infrasarkanā diapazona kosmisko teleskopu (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer – NEOWISE), var redzēt naktī veroties ziemeļrietumu, ziemeļu un ziemeļaustrumu pusē.

LU astronomu uzņemtajā attēlā ir redzama komēta, kāda tā izskatījās teleskopa gida monitora ekrānā. Gids ir teleskopam pievienota kamera, ar ko vadības telpā uz CRT monitora var kontrolēt instrumenta stāvokli. Komēta "iebrauca" kadrā brīdī, kad tika sekots pavadonim "LARES".

Komēta teleskopa vizuālajā kanālā uzņemta ar speciālu kameru. Tā kā kameras režīmi ir noregulēti sekošanai pavadonim, kas nosacīti ir punktveida objekts, tad saskatāma tikai komētas galvas centrālā daļa koma, kā redzams attēlā apakšā, bet nav redzama komētas aste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!