Foto: NASA

Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS) notikusi ražas novākšana – astronauti savu maltīti varēja papildināt ar svaigiem čili pipariem, kas izauguši turpat stacijā, vēsta NASA.

"Plant Habitat-04" jeb PH-04 ir līdz šim ilgākais un asākais augu eksperiments SKS vēsturē. Jūnijā stacijā tika nogādātas 48 dezinficētas "Hatch" šķirnes čili piparu sēklas no Ņūmeksikas, ko 65. ekspedīcijas astronauts Šeins Kimbro 12. jūlijā iestādīja augsnē un aplēja, uzsākot eksperimentu. Beigās tika atstāti četri dēsti.

Piparu augšanu monitorēja arī komanda vairākus simtus kilometru zemāk – NASA Kenedija Kosmosa izpētes centrā. Dažas nedēļas pēc uzdīgšanas augi uzziedēja, apputeksnēšanu veica gan manuāli, gan ar ventilatoru palīdzību, kurus iedarbināja attālināti. Šis process bija veiksmīgs, un 29. oktobrī tika novākta pirmā raža – septiņi pipari, ko "tako ballītē" apēda SKS apkalpe. Otrā raža bija jau lielāka – 12 pākstis, un tās nogādās uz Zemes tālākai izpētei.

Foto: NASA

"Lielākais ieguvums, ko personīgi es novēroju, – ietekme, kādu dārzeņu audzēšana atstāja uz komandu," saka PH-04 eksperimenta vadītāja Nikola Dufūra. "Viņi tik ļoti aizrautīgi strādāja ar augiem! Mēs ievērojām, ka komanda katru dienu atvēra durvju žalūzijas, lai pārbaudītu augus un paskatītos, kā iet pipariem. Mēs nelūdzām to darīt – viņi to darīja paši tāpēc, ka tas sagādāja prieku."

"Advanced Plant Habitat" (APH), kas SKS uzstādīta 2018. gadā, ir slēgta augšanas kamera, kas aprīkota ar videokamerām un vairāk nekā 180 sensoriem, kas ir pastāvīgā interaktīvā kontaktā ar NASA Kenedija centra komandu Floridā. APH pievienojās citai NASA orbitālajai augšanas kamerai – dārzeņu ražošanas sistēmai, kas pazīstama kā "Veggie" un ir aptuveni rokas bagāžas čemodāna izmērā. Pirmā "Veggie" raža bija sarkanie romiešu salāti 2014. gadā, un kopš tā laika izaudzēti gan dažādi lapu salāti, gan Ķīnas kāposti, sinepes, cinnijas ziedi, zinātnisku pētījumu ietvaros arī kokvilna, aļģes un citi. Savukārt APH astronautu galdam jau izaudzēti redīsi un paprika.

Atšķirībā no "Veggie", APH ir pilnībā automatizēta, taču čili piparu gadījums pierādījis, ka papildu manuāla augu aprūpe dod labāku iznākumu.

"Prieks par pirmo ražu un tako ballīti bija bezprecedenta," saka PH-04 galvenais pētnieks NASA Kenedija Kosmosa izpētes centrā Mets Romeins. "Daži pipari bija asāki, kas nav nekas negaidīts, jo nav zināms, kādu ietekmi uz kapsaicīnu atstāj mikrogravitācijas apstākļi."

"Lielākoties pipari auga līdzīgi kā uz Zemes, taču bija dažas atšķirības," piebilst zinātnieks. "Pirmkārt, kosmosa stacijā augšanas process aizkavējās par divām nedēļām. Mēs uzskatām, ka dīgtspējas aizkavēšanās, iespējams, saistīta ar šķidruma apmaiņu mikrogravitācijā. Interesants novērojums, ka stublāji, kas augu savieno ar ziediem un augļiem, nemaz nebija izliekti, kā Zemes čilu pipariem, bet gan bija pilnīgi taisni, kas noteikti ir mikrogravitācijas efekts."

Nākamie plānotie ēdamo kultūru eksperimenti ietver pundurtomātu audzēšanu un jaunu lapu salātu veidu testēšanu. Kenedija centra komanda arī ir ielikusi pamatus mikrozaļumu, pākšaugu un garšaugu audzēšanai kosmosa stacijā tuvākajā nākotnē, ar ko astronauti varēs papildināt savu maltīti.

"Mēs iesaistījāmies šajā eksperimentā, zinot, ka nebūs viegli audzēt papriku mikrogravitācijas apstākļos, taču šis eksperiments bija ļoti veiksmīgs pierādījums tam, ka esam uz pareizā ceļa kosmosa kultūru audzēšanai," sacīja Romejs. "“Veggie" un APH ir lieliskas sistēmas, un ar šiem čili mēs nospraudām jaunas robežas. Mūsu mērķis ir nodrošināt dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu dārzeņu ražošanu nākotnes misijām, piemēram, Mēness un Marsa izpētes programmās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!