Pirmdien, 13. jūnijā, jaunākais NASA Marsa izpētes rovers "Perseverance" kārtējo reizi iemūžinājis kadrus ar neparastu skatu uz sarkanās planētas – spīdīgu objektu starp akmeņiem. Nesen lielu interesi izraisīja šī rovera kompanjona "Curiosity" uzņemtais attēls ar veidojumu klintī, kas atgādina durvis uz kādu marsieša mītni. Pats Persijs aizvadītajā nedēļas nogalē nobildēja gan glītu akmeņu krāvumu, gan klints veidojumu, kas atgādina čūskas galvu ar pavērtu muti. Taču tie visi ir dabiski veidojumi. Pirmdien nobildētais objekts nav "iezemietis", nedz arī liecina par kādu nevīžīgu vietējo civilizāciju.

Nezinātājam ar dzīvu iztēli šis attēls noteikti rosinātu prātā daudz dažādu scenāriju – kā gan uz Marsa nonāca šāds spīdīgs objekts? Taču, protams, izskaidrojums ir vienkāršs – šos atkritumus uz Marsu aizveduši cilvēki.

"Mana komanda pamanīja kaut ko negaidītu – tā ir daļa no termoizolācijas, kas varētu būt atdalījusies no nosēšanās moduļa, ar reaktīvajiem dzinējiem aprīkotās platformas, kas nogādāja mani uz cietzemes 2021. gadā," it kā rovera "Perseverance" vārdā vietnē "Twitter" raksta misijas inženieru komanda.

Kaut ir skaidrs, ka visām iekārtām, ar kurām rovers nogādāts uz Marsa, kaut kur tur arī jāpaliek, NASA pārstāvji bija visai izbrīnīti šo termoizolācijas gabalu atrast tieši šajā vietā. "Mana nosēšanās sistēma nogāzās apmēram divus kilometrus tālāk no šīs vietas. Vai šis gabaliņš atdalījās jau kritiena brīdī un piezemējās te, vai arī to vēlāk uz šejieni atpūta vējš," versijas izvirza rovera "Twitter" konts.

Nesen misijas komanda publicēja arī iespaidīgus attēlus, ko uzņēmis rovera lidojošais kompanjons – nelielais helikopters "Ingenuity", kas pārspējis visas cerības un veicis jau vairākus desmitus lidojumu. Tas no gaisa iemūžināja rovera nosēšanās sistēmas vairogu un izpletni.

Šādiem attēliem ir arī praktiska nozīme – precīzi zinot, kur katra no visas sarežģītās nosēšanās sistēmas daļām piezemējusies, un savelkot šos datus kopā, inženieri turpmāk varēs automatizētu robotu nogādi uz kosmiskiem objektiem plānot arvien precīzāku un drošāku, neriskējot, ka kāda no nosēšanās sistēmas sastāvdaļām, piemēram, uzkrīt virsū pašam roveram vai zondei un to sabojā.

"Perseverance" jeb Persijam šogad februārī apritēja pirmais gads uz Marsa, un vēl bez lēruma fotogrāfiju un video tas turpina savu galveno misiju – meklēt senas dzīvības pazīmes Jezero krāterī, kas savulaik bija ar šķidru ūdeni pildīts ezers, kurā ietek upe. Tāpat turpinās paraugu vākšana un iepakošana, lai tos kādreiz ar cita rovera palīdzību savāktu un nogādātu atpakaļ uz Zemi pētīšanai laboratorijās. Tiesa, Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ iepriekš plānotā paraugu savākšanas misija vai nu pamatīgi kavēsies, vai visdrīzāk būs jāplāno pavisam no jauna, jo Krievija šajā projektā bija viena no partnervalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!