Foto: LETA

Vai vari nosaukt kādu lielpilsētu, kurā sabiedriskais transports, ja vien tas nav metro vai vilciens, vienmēr kursē pēc pieturā norādītā saraksta? Protams, tādas pilsētas varētu būt, taču nereti sabiedriskais transports kavējas. Tas var būt dažādu iemeslu dēļ – ceļu remonts, sastrēgumi, ceļu satiksmes negadījumi vai kādi citi šķēršļi. Taču Transporta un sakaru institūta (TSI) studentiem padomā ir risinājums!

Iedomāsimies – tev pulksten 15 ir sarunāta darba intervija uzņēmumā, kurā jau sen vēlies strādāt. Tas atrodas 30 minūšu brauciena attālumā no tavas dzīvesvietas. Tu atbilstoši saģērbies, paņem līdzi visus nepieciešamos dokumentus, ej uz sabiedriskā transporta pieturu, lai jau pēc pāris minūtēm dotos ceļā. Tu stāvi pieturā un gaidi jau 10 minūtes. Autobusa nav. Tu pārjautā kādam blakus stāvošam cilvēkam, vai transports jau nav aizbraucis, ja nu gadījumā esi nokavējis reisu. Uzrunātais tev atbild, ka arī gaida šo autobusu. 15 minūtes – transports joprojām kavējās. Pēc 20 minūšu gaidīšanas tas ir klāt, tu iekāp autobusā un dodies uz darba interviju, uz kuru ieradīsies ar nokavēšanos. Ne pārāk labs pirmais iespaids. Vai iespējams novērst šādu gaidīšanu? TSI studenti uzskata, ka jā.

Risinājums – tīmekļa vietne vai lietotne, kurā var redzēt, kur tieši atrodas transports, ar kuru vēlies braukt. Tas nozīmētu, ka uz pieturu varētu doties tā, lai nebūtu transports ilgstoši jāgaida. Vai arī tieši otrādi – ja redzētu, ka tas pieturā ieradīsies ātrāk, tu zinātu, ka nepieciešams pasteigties, lai nenokavētu.

Šobrīd Latvijā vēl šādas tīmekļa vietnes nav, taču četri TSI studenti – Artjoms Čubs (bakalaura programmas "Uzņēmējdarbība un vadība" otrā kursa students), Veronika Soldatenkova, Aleksandrs Dozorins un Konstantins Dozorins (dubultā diploma bakalaura programmas "Datorzinātnes: mākslīgais intelekts" pirmā kursa studenti) – ir apvienojušies komandā un izstrādā inovatīvu produktu "iDEAHUB" biznesa ideju un inovāciju centra ietvaros. Tas ļautu kartē redzēt, kur tieši Rīgā atrodas konkrētais autobuss vai trolejbuss, ar kuru esi ieplānojis kaut kur doties.

Foto: Publicitātes foto

Komandas līdere Veronika Soldatenkova – studente no Ukrainas – atceras, kā kopīgi ar komandas biedriem meklēja tēmu, kas visiem būtu aktuāla un svarīga, ko kopā varētu uzlabot vai mainīt. "Mēs esam studenti, ikdienā sabiedrisko transportu Rīgā izmantojam ļoti bieži. Secinājām, ka katrs no mums saskaras ar sabiedriskā transporta kavēšanos. Sapratām, ka ir iespēja izveidot pakalpojumu, kas būtu noderīgs ikvienam. Man prieks, ka komanda aktīvi darbojās, lai šo ideju realizētu jau tuvākajā laikā." Kā lielāko izaicinājumu Veronika min to, ka bija jāmācās jaunas lietas, kas līdz šim nebija pieredzētas. Taču tas, ka šādu zināšanu nav, nebūt nebija faktors, kas lika komandai apstāties. Tieši otrādi – tas radīja papildu motivāciju darboties, iet uz priekšu un sasniegt izvirzīto mērķi.

Kas lācītim vēderā?


Šobrīd prototips ir plānots kā tīmekļa vietne, kas apkopo informāciju par Rīgas sabiedriskā transporta autobusiem. Šāds lēmums pieņemts vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, to varēs atvērt uz dažādām ierīcēm – gan uz viedtālruņa, gan planšetes, gan arī uz datoriem. Otrkārt, komandā visi ir web programmētāji, tāpēc sākts ar pazīstamo jomu.

Sava produkta pirmajā posmā jaunieši ir iecerējuši iekļaut informāciju par Rīgas sabiedriskajiem autobusiem. Tīmekļa vietnes uzdevums būs parādīt, vai sabiedriskais transports Rīgā kavē, varbūt tieši pretēji – atbrauc ātrāk, nekā paredzēts kustības grafikā. Šī vietne tiks sasaistīta ar "Google" karti, savukārt transporta līdzeklim būs nepieciešama GPS sistēma un raidītāji. Tad, izmantojot raidītāju informāciju un "Google" karti, tiks nolasīta un apkopota informācija, kas atainosies jau iepriekš minētajā tīmekļa vietnē. Aleksandrs stāsta, ka šobrīd projektā dati tiks glabāti divās datu bāzēs. Viena paredzēta autobusiem, otra – ceļiem. Taču nākotnē plānots paplašināt darbību – veidot to visiem sabiedriskā transporta veidiem, iespējams, arī šoferiem.

Daļa darba jau ir padarīta, taču tikpat daudz vēl ir priekšā. Jaunieši atzīst, ka lietotājam gala produkts izskatās krietni vienkāršāks nekā tas ir patiesībā. Programmēšana, datu bāžu savienošana, dizains un citas nepieciešamās lietas ir samērā laikietilpīgs process, taču jaunie censoņi ir pozitīvi noskaņoti, lai jau tuvākajā laikā savu ideju padarītu par reālu un lietojamu produktu.

Vispirms Rīga, tad Latvija, tālāk Eiropa un visa pasaule

Artjoms uzsver, ka tuvākajā laikā plānota sadarbība ar "Rīgas satiksmi". Veronika apstiprina, ka komanda šobrīd ļoti cītīgi strādā pie šī projekta, bet nākotnē cer, ka izdosies izveidot jaunuzņēmumu jeb start-up. Plāni ir gan attīstīt savu darbību, gan panākt arī atpazīstamību pasaules mērogā. Ar laiku plānots veidot arī mobilo lietotni, kas būtu neatņemama šī pakalpojuma sastāvdaļa.

Foto: Publicitātes foto

Kā vēl viena papildu funkcija tiek minēta arī iespēja redzēt, cik daudz cilvēku ir attiecīgā maršruta transportlīdzeklī, cik tas ir pilns vai cik brīvu vietu tajā vēl ir. Tas ļautu saprast, vai ir iespēja braukt uzreiz, vai tomēr gaidīt nākamo reisu, ja transportā nav iespējams iekāpt. Taču tā ir ideja, ko jaunieši deg īstenot nedaudz vēlāk. Artjoms piemetina, ka tālākā nākotnē komanda cer iekarot Eiropas tirgu, kā arī iziet ārpus šīm robežām, jo tic, ka pakalpojums būtu noderīgs daudzām lielpilsētām, kur tas vēl nav ieviests.

Jaunieši jau šobrīd savu produktu promotē tuvāko draugu un kursabiedru lokā, jo saprot, ka reklāma būs nepieciešama. Tieši tādēļ ir svarīgi sākt informēt sabiedrību un piesaistīt viņu uzmanību jau tagad. Kā izrādās – draugi jau tagad ik pa laikam jautā un nepacietīgi gaida, kad beidzot tīmekļa vietne būs pieejama, lai to sāktu izmantot.

Komanda ir vienisprātis, ka iecerētais projekts ir apjomīgs, tam būtu vairāki īstenošanas posmi, lai visu pakāpeniski ieviestu un īstenotu, tāpēc jaunieši ir atvērti arī sadarbībai.

Ideju inkubators "iDEAHUB"

TSI paspārnē darbojas biznesa ideju inovācijas centrs"iDEAHUB", kas atbalsta studentus un vidusskolēnus, kuri vēlas uzsākt zinātņietilpīgus jaunuzņēmumus.

Ja arī tev ir inovatīva ideja, ko labprāt vēlētos īstenot četru mēnešu garumā, tad piesaki to TSI "iDEAHUB" līdz 12. jūnijam. Šis ir pēdējais uzsaukums, tāpēc neatliec pieteikuma dokumentu aizpildīšanu uz vēlāku laiku. Ja vēlies saņemt konsultāciju – raksti e-pastu uz ideahub@tsi.lv. Konkursam var pieteikties ikviens universitātes, augstskolas vai koledžas students, kā arī vidusskolas vai arodskolas skolēns.

Lai pieteiktos konkursam, ir jāizvēlas inovāciju ideja no "Ideju bankas" vai arī jāpiedāvā sava. Veiksmīgam projektam jāizveido komanda, obligāti jāizvēlas darba vadītājs, jāaizpilda pieteikuma veidlapa un citi dokumenti, kas izklāstīti nolikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!