Pirmdien publicējām video, kur astronoms un fizikas fans Aivis Meijers demonstrē spēli ar viltīgajiem metamajiem kauliņiem. Ja vēl neesi uzdevumu apskatījis, bet gribi to "atkost" pats saviem spēkiem, pirms lasi tālāk šo rakstu vai skaties video, klikšķini šeit un noskaties uzdevumu! Ja to esi izdarījis vai vienkārši vēlies noskatīties atbildi, lasi tālāk!

Izrādās, iespējamo kombināciju šajā gadījumā nemaz nav tik daudz. Metot vienu kauliņu, uzkritīs viens no sešiem variantiem – kauliņam ir sešas skaldnes. Ja met divus kauliņus, iespējamo kombināciju skaits ir 36 (6 x 6).

Lai saprastu, kurš kauliņš potenciāli spēcīgāks attiecībā pret kādu citu, lietderīgi uzzīmēt vienkāršu tabulu, kas atvieglos aprēķinus. Apakšā vizualizēts scenārijs, kur kauliņam ar trim desmitniekiem un trim četriniekiem pretī stājas kauliņš ar diviem vienpadsmitniekiem un četriem pieciniekiem.

Bulta norāda, kura spēlētāja izredzes uzvarēt tiek rēķinātas. Šajā gadījumā rēķinām izredzes uzvarēt tam spēlētājam, kuram ir kauliņš ar desmitniekiem un četriniekiem. Ja dotais metiens spēlētājam ir veiksmīgs, tabulā ieliekam plusu, ja nē – mīnusu.

Divpadsmit kombinācijās uzvarēs kauliņš ar desmitniekiem, kad izkrīt 10 pret 5. Savukārt pirmais kauliņš zaudēs 24 kombinācijās, kad izkrīt 10 pret 11, 4 pret 11 vai 4 pret 5.

Varbūtība uzvarēt spēlētājam ar pirmo kauliņu ir 12 pret 36 jeb viens pret trīs, savukārt otrajam – 24 pret 36 jeb divi pret trīs.

Šajā spēlē būtisks knifs ir – izdevīgi būt spēlētājam, kurš kauliņu izvēlas otrais. "Nav svarīgi, kuru kauliņu izvēlas pirmais spēlētājs. Vienmēr otrs paņems tādu kauliņu, kurš uzvarēs ar lielāku varbūtību," skaidro Meijers.

Plašāku skaidrojumu skaties video!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!