Foto: NASA

Lāčplēša dienas, 11. novembra, pēcpusdienā Latvijā būs novērojams Merkura tranzīts, kas iepriekšējo reizi notika pirms trim gadiem, bet nākamo reizi būs vērojams vien pēc 13 gadiem – 2032. gada 13. novembrī, "Campus" informēja Latvijas Astronomijas biedrība.

Merkura tranzīta laikā uz Saules diska nepilnu divu stundu garumā būs redzams Merkurs. Rīgā, tāpat kā pārējā Eiropas teritorijā, šis notikums būs vērojams no pēcpusdienas pulksten 14:35 līdz pat saulrietam (pulksten 16:05-16:35, atkarībā no atrašanās vietas Latvijā).

Šajā brīdī Saule atšķirsies no ierastās ar to, ka uz tās gandrīz pa vidu būs neliels melns punkts, kas vairākas stundas lēnām pārvietosies pāri Saules diskam. Interesentiem ir iespēja būt par lieciniekiem savdabīgai planētu konfigurācijai, kad Saulei tuvākā planēta nostājusies uz vienas līnijas, kas iedomāti ir novelkama starp Zemi un Sauli.

Mūsdienās tā ir laba iespēja reto mirkļu kolekcionāriem iegūt jaunu, unikālu iespaidu, bet iepriekšējos gadsimtos Merkura tranzīts tika izmantots, lai precīzāk izpētītu šīs planētas orbītas īpatnības. Kā zināms, Merkura orbītas anomālija ilgstošu laiku bija zinātniska mīkla, līdz tās izskaidrojums tika rasts ar vispārējās relativitātes teorijas palīdzību.

Lai arī Merkura tranzīts notiek biežāk nekā Venēras tranzīts, kas iepriekšējo reizi bija vērojams 2012. gadā (attēlā apakšā), bet nākamo reizi būs vērojams 2117. gadā, to nevar nosaukt par pārāk bieži sastopamu parādību. Tā notiek reizi 3-13 gados, tomēr ne katru reizi to var novērot ikvienā Zemes reģionā. Parādība novērojama tikai tur, kur ir diena.

Foto: NASA

Rīgā organizēti Merkura tranzīta novērojumi sadarbībā ar Latvijas Universitātes muzeju notiks 11. novembra pēcpusdienā Latvijas Universitātes astronomiskajā tornī Raiņa bulvārī 19 no pulksten 14:35 līdz aptuveni pulksten 16:20. Lietainos vai mākoņainos apstākļos, kad Saule nav redzama, novērojumi nenotiks.

Merkura tranzīta novērojumos ir jāievēro tie paši drošības nosacījumi, kas Saules aptumsuma novērojumos. Sauli var novērot caur speciāli sagatavotiem filtriem, bet drošāk ir izmantot projicēšanas metodi. Nekad nevērojiet Sauli caur tālskati, binokli vai teleskopu! Tas var nenovēršami bojāt redzi. Tiešiem novērojumiem jāizmanto īpaši blīvs filtra materiāls. Šim nolūkam neder parastās saulesbrilles, kompaktdiska vai patvaļīgi izvēlētas plēves materiāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!