Foto: Startup Lithuania
Noslēgušās Baltijas jaunuzņēmumu sacensības "Clean Water Hackathon", kuru mērķis bija rast inovatīvus un efektīvus veidus, kā risināt ūdens piesārņojuma problēmas. Par uzvarētājiem atzīti "PurOcean" no Latvijas un "Ekodrena" no Lietuvas.

Hakatonā piedalījās septiņas komandas no visām trim Baltijas valstīm. Dalībnieku vidū bija ne vien jaunuzņēmumi, bet arī universitāšu pētniecisko laboratoriju komandas, nevalstiskās organizācijas un vides aktīvistu grupas, kas jau iepriekšējos gados bija pievērsušās ūdens piesārņojuma problēmu pētniecībai un risināšanai.

"PurOcean" par sacensību uzvarētājiem kļuva ar unikālu tehnoloģiju, kas spēj notīrīt un savākt nogulumus, mikroplastiku, ķīmiskās vielas un citus piesārņojuma elementus, kas nonāk ūdenī.

Tehnoloģija nodrošina detalizētu ūdenstilpes tīrīšanas procesu, analizējot piesārņoto vietu stāvokli, identificējot piesārņojuma blīvumu, līmeni un dziļumu, kā arī veicot nepārtrauktu tīrīšanas procesa monitoringu.

Otrs uzvarētājs – lietuviešu uzņēmums "Ekodrena" – ir radījis īpašu kanalizācijas sistēmu, kas palēnina ūdenstilpju piesātināšanos ar augu barības vielām jeb eitrofikācijas procesu, kā arī nodrošina iespēju ūdeni efektīvāk izmantot lauksaimniecībā, paaugstinot zemes ražīgumu.

Citas komandas hakatonā piedāvāja šādas idejas:

  • "Litmus" (Lietuva) – aplikācija, kas palīdz cilvēkiem monitorēt ūdens kvalitāti;
  • "Funguys" (Latvija) – bioloģisko notekūdeņu attīrīšanas sistēma;
  • "AzureBlue" (Igaunija, Lietuva) – uz satelīta datiem balstīta ūdens monitoringa platforma;
  • "Time to change" (Latvija) – lēmumu pieņemšanas procedūra, kas palīdz veidot videi draudzīgus pasākumus;
  • "Biovala" (Lietuva) – mākslīgas peldošās salas, kas samazina slāpekļa un fosfora līmeni ūdenī.

"Clean Water Hackathon" ilga 12 dienas un to laikā komandas piedalījās 85 tiešsaistes sanāksmēs ar ekspertiem un partneriem. Ikvienai no hakatonā radītajām idejām ir liels potenciāls nākotnē kļūt par reālu un eksportējamu produktu, tādēļ sacensību laikā komandas varēja saņemt dažādu jomu ekspertu ieteikumus par mārketinga un juridiskajiem jautājumiem, kā arī moderno tehnoloģiju izmantošanu, biznesa vadību un citām tēmām.

Sacensības piesaistīja lielu skaitu starptautisku organizāciju no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Spānijas, Zviedrijas, Dānijas un Lielbritānijas.

Vairāk par Latvijas veiksmes stāstiem ik dienas lasi inovāciju un tehnoloģiju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!