Foto: Publicitātes foto
Vai esi kādreiz sapņojis par nesteidzīgu vakaru, kad kāds pagatavo vakariņas tavā vietā? Cik bieži, sēžot cilvēku pārpildītā restorānā vai kafejnīcā, tu domā par pasūtījuma ātrāku izpildi? Šie ir tikai daži no jautājumiem, kas nodarbina latviešu jaunuzņēmuma SIA "Roboeatz" komandu. Aprunājāmies ar uzņēmuma ģenerāldirektoru un dibinātāju Konstantīnu Korčjomkinu (attēlā pirmais no labās).

Labs of Latvia: Iepriekš esat darbojies aviācijas inženierijas jomā. Kā nonācāt pie automatizētu ēdiena pagatavošanas sistēmu attīstīšanas?

Konstantīns Korčjomkins: Paralēli darbam uzņēmumā, kas nodrošināja inženiertehniskos pakalpojumus aviācijas nozarē, es attīstīju restorānu tīklu Latvijas tirgū. Zinot problēmas šajā tirgus segmentā un perspektīvas tehnoloģiju nozarē, kopā ar partneri izdomājām automatizēt ēdienu pagatavošanas procesu. Izrādījās, ka pasaulē šis tirgus segments ir ļoti mazattīstīts un ir nepieciešams šāds risinājums. Uzņēmumu dibinājām 2018. gada sākumā, taču projekta iestrādes tika veiktas jau gadu pirms dibināšanas.

Esam absolvējuši "BuildIt" akseleratoru, un tas ir arī mūsu investors. Sadarbība ar akseleratoru palīdzēja mums iegūt zināšanas par jaunuzņēmumu un riska kapitāla nozarēm, kā arī nodibināt kontaktus un saņemt arī citu noderīgu informāciju. Turpinām mūsu sadarbību, attīstot starptautisku kontaktu tīklu, kas ir ļoti svarīgi mūsu biznesā.

Cik ilgi jau strādājat pie funkcionāla prototipa izstrādes? Ar kādiem izaicinājumiem esat saskārušies?

Prototipa izveide ilga trīs gadus. Galvenie izaicinājumi – Latvijā ir ļoti grūti iegūt kvalitatīvus un modernus izstrādājumus ar augstu precizitāti. Sarežģīti atrast spēcīgus speciālistus robotikas un automatizācijas nozarē, kā arī līdzekļus patiešām liela projekta realizācijai. Neviens neticēja, ka mums izdosies izveidot ko tādu.

Kādus ēdienus nākotnē varēs pagatavot ar jūsu robotiem?

Sistēma gatavo visu, kas ir gabalos – salātus, pastu, zupas, gulašu, paelju u.c. Šobrīd mūsu prototips spēj pagatavot ēdienus no sešām gabalveida sastāvdaļām un četrām šķidrām sastāvdaļām. Tās jau ir 120 variācijas, kā arī robots spēj pagatavot ēdienu katras četras minūtes. Šobrīd, kad esam izstrādājuši darbības principus, mēs veidojam standarta moduli, kur būs 50 gabalveida sastāvdaļas (gaļa, makaroni, rīsi utt.) un 30 šķidras sastāvdaļas (mērce, buljoni, olas utt.), kas dos iespēju veidot tūkstošiem dažādu recepšu. Papildus mēs pievienosim divus cepšanas moduļus, lai spētu pasniegt vienu ēdienu minūtes līdz pusotras minūtes intervālā. Ēdienkarte ar laiku tiks papildināta.

Kādas tehnoloģijas darbina jūsu robotu un kā tās darbojas praktiski?

Mēs izmantojam industriālo robotu, kurš veic transportēšanas funkciju starp "Roboeatz" izstrādātajiem moduļiem, kuros atrodas gabalveida un šķidrie produkti. Termiski tos apstrādā, uzliek uz šķīvja un pasniedz klientam. Visas ar ēdienu saistītās virsmas tiek mazgātas un žāvētas pēc katras porcijas sagatavošanas, uzturot higiēnas līmeni daudz augstāku, kā virtuvēs, kur strādā cilvēki. Pašlaik izstrādājam mašīnredzes risinājumu kvalitātes un higiēnas kontrolei. Sistēma tiek patentēta.

Ar ko atšķiras jūsu automatizētā ēdiena pagatavošanas sistēma no konkurentu piedāvātajām?

Galvenā atšķirība no visiem citiem ir tajā, ka sistēma veidota kā instruments biznesam, nevis robotikas mākslas darbs. Sistēmas cena ir veidota tā, lai lietotājam atpelnīšanās periods būtu divi līdz trīs gadi. Ļoti svarīgas ir arī citas atšķirības – mūsu sistēma piedāvā ļoti plašu ēdienu izvēli, un tā darbojas pilnībā bez cilvēka klātbūtnes. Tā būs nopērkama kā gatava sistēma, kas tikai jāpieslēdz pie elektrības, ūdens un interneta. Pagaidām pasaulē ir maz robotizētu virtuves sistēmu un gandrīz visām ir nepieciešama diezgan liela cilvēku iesaiste, piemēram, pasniedzot ēdienu. Turklāt līdzīgie izstrādātāji vēl nepiedāvā iespēju iegādāties šo konceptu kā produktu.

Kā izveidojās sadarbība ar ABB izaugsmes centru "SynerLeap", kādu atbalstu jūs gūstat?

Attīstot produktu, mēs izmantojām daudzas ABB ražotas komponentes, tai skaitā industriālo robotu IRB 2600. Uzzinot par mūsu projektu, ABB uzaicināja mūs pievienoties "SynerLeap", lai palīdzētu mums ātrāk nokļūt tirgū un sākt ražot mūsu sistēmas, izmantojot ABB tehnoloģijas. Šobrīd centrs mums palīdz ar resursiem, tai skaitā inženieru, laboratoriju un mārketingu. Mūsu plānos ietilpst investīciju piesaiste no "ABB Technology ventures".

Kāds ir jūsu komandas sastāvs?

Divi dibinātāji, automatizācijas un mehānikas inženieri, CAD speciālists, pavārs. Mums ir liela komanda un resursi no restorānu biznesa, kurus mēs aktīvi izmantojam. Liela daļa komandas kopā ar mums strādā jau daudzus gadus, kā arī mums ir spēcīgs partneru tīkls.

Kādi ir "Roboeatz" nākotnes plāni un plānotie eksporta tirgi?

Mūsu sistēmas vērtība ir ļoti atkarīga no darbaspēka izmaksām, līdz ar ko šobrīd fokusējamies uz Rietumeiropas un Skandināvijas tirgiem. Pēc tam plānojam piegādāt sistēmas visā pasaulē, izmantojot ABB globālo tīklu un nodrošināt atbalstu IT sistēmām no Latvijas.

Kādi būtu jūsu ieteikumi citiem uzņēmējiem, kuri vēlētos arī attīstīt savas idejas robotikas un mākslīgā intelekta savienojuma jomā?

Saskaitīt naudu un nodrošināt to divreiz vairāk kā sākotnēji rēķināts projekta realizācijai. Tieši to pašu varu teikt par laika termiņu.

Uzzini un iedvesmojies inovāciju un tehnoloģiju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!