Foto: Publicitātes foto
Nodibinājums "Informācijas tehnoloģiju Izglītības fonds" (IT Izglītības fonds) ar projektu "Baltijas IT Sabiedrība" jeb BITS uzsākusi kampaņu par IT studiju iespējām Latvijā. Kampaņas mērķis ir palielināt informācijas tehnoloģiju (IT) absolventu skaitu Latvijā. Mērķa tirgi šobrīd – Lietuva un Ukraina.

BITS platformā apkopotas labākās deviņas Latvijas IT bakalaura izglītības programmas. Pēc vairāku mēnešu intensīva darba, piesaistot izglītības un IT jomas ekspertus un žurnālistus, platforma ir papildināta un nodrošina ieskatu prakses un darba iespējās Latvijā, nozares izaugsmē, kā arī apkopo studentiem noderīgus datus par dzīvošanas un atpūtas iespējām šeit. BITS platformas informācija ir pieejama gan elektroniski, gan drukātā žurnālā, kur īpaši izcelti ārvalstu studentu pieredzes stāsti par studijām Latvijā. Šie stāsti izskaidro, kāpēc talantīgi ārvalstu jaunieši studē Rīgā, nevis Minhenē, Tallinā vai Stokholmā.

"Iemesli mēdz būt dažādi – studiju programmu kvalitāte un izmaksas, kā arī fakts, ka Latvijā jau ir iespēja iegūt dubultdiploma izglītību. Turklāt IT nozares attīstība paver plašas prakses un darba iespējas. Jauniešiem patīk arī Latvijas kultūrvēsturiskais mantojums, daba un vide kopumā," saka IT Izglītības fonda izpilddirektore Evija Celma.

BITS platformas izveide un kampaņas Ukrainā un Lietuvā izmaksas ir 70 tūkstoši eiro. Jāpiebilst, ka valsts finansējums šeit netiek izmantots. Kampaņas mērķis – sekmēt 3000 jaunu starptautiskajam darba tirgum gatavu IT profesionāļu sagatavošanu Latvijā.

"Esošie demogrāfijas rādītāji liecina, ka nākotnē darba tirgus vajadzībām būs svarīgs ne tikai vietējo IT absolventu skaits, bet arī ārvalstu studentu īpatsvara pieaugums. Latvijai ir iespēja ārvalstīs sevi pozicionēt kā valsti, kur iegūt pasaules līmeņa izglītību, lai veidotu veiksmīgu karjeru IT nozarē Latvijā vai citviet," uzskata IT Izglītības fonda valdes priekšsēdētājs un uzņēmuma "Accenture" vadītājs Latvijā Maksims Jegorovs. "Mēs ceram, ka BITS kampaņa tuvāko gadu laikā studentu skaitu no Ukrainas un Lietuvas divkāršos un pat trīskāršos. Vienlaikus aktīvi plānojam turpināt IT izglītības aktivitātes Latvijā, lai veicinātu vietējo IT speciālistu skaita pieaugumu." Šobrīd Latvijā mācās 327 ukraiņi un 148 lietuvieši.

Šobrīd desmitā daļa studentu Latvijā ir ārzemnieki. Pēdējo četru gadu laikā ārvalstu studentu skaits ir pieaudzis no 4457 studentiem 2014./2015. studiju gadā līdz 8380 2018./2019. studiju gadā. Visvairāk ārvalstu studentu ir no Vācijas, Uzbekistānas un Indijas.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, darbaspēka rezerves nākamajos gados turpinās sarukt, tādējādi saasinot jau tā akūto darbaspēka nepietiekamības problēmu un radot riskus turpmākai izaugsmei esošajā ekonomikas modelī. Līdz 2025. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var pieaugt līdz aptuveni 17 tūkstošiem.

Šobrīd katrs desmitais students Latvijā ir ārzemnieks. Pēdējo četru gadu laikā ārvalstu studentu skaits ir pieaudzis no 4457 studentiem 2014./2015. studiju gadā līdz 8380 2018./2019. studiju gadā. Visvairāk ārvalstu studentu ir no Vācijas, Uzbekistānas un Indijas.

Saskaņā ar EM vidēja un ilgtermiņa darba tirgus prognozēm, darbaspēka rezerves nākamajos gados turpinās sarukt, tādējādi saasinot jau tā akūto darbaspēka nepietiekamības problēmu un radot riskus turpmākai izaugsmei esošajā ekonomikas modelī. Līdz 2025. gadam iztrūkums pēc augstākās kvalifikācijas speciālistiem STEM virzienos var pieaugt līdz aptuveni 17 tūkstošiem.

IT Izglītības fonda atbalstītaji ir "Accenture", "Emergn", "eazyBI", "MAK IT" un citi partneri, kas kopīgi radījuši projektu BITS. Tas tika izveidots ar mērķi palīdzēt augstskolām Latvijā piesaistīt ārvalstu studentus mācību programmām, kas ar katru gadu kļūst labākas un konkurētspējīgākas. Izglītības eksporta aktivitātes atbalsta Ekonomikas ministrija un Izglītības un zinātnes ministrija.

Aktuālās inovāciju un tehnoloģiju tendences vienmēr portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!