Virtuālā hakatona "HackForce" laikā dažās dienās tapuši vairāki praktiskam pielietojumam teju gatavi produkti ar mērķi risināt dažādas ar Covid-19 pandēmiju saistītās problēmas. Viens no šiem risinājumiem ir Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) un medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmuma "Exonicus" radītais simulators, kas hakatonā ieguva trešo vietu.

Cīņā pret Covid-19 frontes pirmajās līnijās ir mediķi – cilvēki, kuriem nākas būt ciešā kontaktā ar inficētām personām. Mediķiem, protams, ir pieejami individuālie aizsardzības līdzekļi – spectērpi, speciāli respiratori un aizsargbrilles, taču arī ar visu aizsargekipējumu arsenālā, to nepareizi lietojot, ir risks inficēties.

Tāpēc RSU Medicīnas izglītības tehnoloģiju centra (MITC) un "Exonicus" komanda izstrādāja projektu "Droša personīgo aizsardzības līdzekļu lietošana: instruktāža un datorsimulācija ārstniecības un atbalsta personām" – tas ir simulators, lai kas palīdz trenēt procedūru pareizai individuālo aizsarglīdzekļu uzvilkšanai un novilkšanai.

"RSU MITC jau kopš marta sākuma īsteno praktiskās gatavības rīcībai ar Covid-19 novērtēšanu, īstenojot simulāciju izspēli Latvijas slimnīcu uzņemšanas nodaļās. Visas iesaistītās slimnīcas augsti vērtē sniegtās rekomendācijas, iesaistītais slimnīcu personāls izteicis vēlmi atkārtot mācības. Īstenoto aktivitāšu rezultātā ir identificēts, ka nepieciešams aktualizēt zināšanas par individuālo aizsardzības līdzekļu drošu lietošanu," risinājuma aktualitāti "Campus" pamato MITC direktore Ieva Šlēziņa.

Hakatonā aizvadītajā nedēļā dažu dienu laikā jau radīts strādājošs prototips, bet tuvākajās dienās komanda turpinās pilnveidot risinājuma vizuālo izpildījumu un uzlabot produktu, lai tas būtu reāli pielietojams Latvijas slimnīcās. Attālināta apmācība par aizsarglīdzekļiem slimnīcās ir ļoti nepieciešama, lai izvairītos no intrahospitālas infekcijas izplatīšanās.

"Campus" taujāja, kādas ir datorsimulācijas priekšrocības salīdzinājumā, piemēram, ar instruktāžas video par pareizu aizsarglīdzekļu uzvilkšanu un novilkšanu.

Šlēziņa skaidro, ka simulācijai kā metodei ir vairākas priekšrocības. Pirmkārt, tai ir eksperimentāls raksturs. "Ir pierādīts, ka eksperimentējot pieaugušie iemācās labāk (adult learning theory)," klāsta Šlēziņa un turpina: "Otrkārt, iestrādāta vērtēšana un iespēja izsniegt apliecinājumu par apgūtajām iemaņām. Treškārt, datorsimulācijas gadījumā ir iespējama attālināta piekļuve apmācībai – ņemot vērā epidemioloģisko situāciju, pēc iespējas jāierobežo kontakti klātienē. Šobrīd klātienes apmācības nav iespējamas, tāpēc datorsimulācija kā attālināta mācību metode vienlaikus ir pieejama visiem interesentiem."

Šlēziņa norāda, ka MITC partnerim hakatonā "Exonicus" ir liela pieredze medicīnas viedo tehnoloģiju risinājumu radīšanā tostarp izstrādāti, piemēram, traumu simulatori virtuālajā realitātē. Šajā gadījumā izlemts par labu standarta datorsimulācijai nevis simulācijai virtuālajā realitātē.

"Šobrīd virtuālās realitātes risinājums nav piemērots ātrai izplatībai un plašai pieejamībai, tāpēc tiek radīta datorsimulācija kā tiešsaistes datorspēle. Tā būs brīvi pieejama un lietojama datorā, viedierīcēs attālināti no jebkuras vietas. Virtuālās realitātes brilles nebūs nepieciešamas."

"Epidemioloģiskās situācijas dēļ simulācijas scenārija izspēles klātienē vairs nevaram turpināt, līdz ar to slimnīcas izrāda interesi pēc iespējas ātrāk iegūt piekļuvi mācību materiāliem attālināti. Attālināta apmācība par aizsarglīdzekļiem slimnīcās ir ļoti nepieciešama, lai izvairītos no intrahospitālas infekcijas izplatīšanās. Tuvākajās dienās Latvijas slimnīcām tiks nosūtīta RSU MITC un "Exonicus" kopīgi veidotā video instruktāža par aizsarglīdzekļu lietošanu, tad sekos arī datorsimulācijas risinājums. Risinājums prezentēts un guvis atbalstu SPKC un Veselības ministrijā," atklāja Šlēziņa.

Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas apstākļos hakatons "HackForce" norisinājās attālināti, vienlaikus aptverot 16 laika joslas. Tajā piedalījās vairāk nekā 800 cilvēku, to skaitā 70 mentori no industrijas un valsts institūcijām. Hakatona norisi ar balvām atbalstīja LIAA, nozares ministrijas, lielie uzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!