Tuvāko septiņu gadu laikā investējot 30 miljonus eiro Baltijas Biomateriālu ekselences centra (Baltic Biomaterials Centre of Excellence – BBCE) izveidē, Latvijā plānots attīstīt inovatīvus implantējamus biomateriālus, kurus varēs likt lietā sejas, mutes un žokļa ķirurģijā, traumatoloģijā ortopēdijā un citās jomās. Lai rastu veidus, kā biomateriālos iestrādāt pacientam nepieciešamos medikamentus, kā arī lai klīniski aprobētu jauniegūtos materiālus, vērienīgajā starptautiskajā projektā ievērojamu artavu sniegs Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un RSU Stomatoloģijas institūts, "Campus" uzzināja universitātē.

Darbojoties visaptveroši, no idejām laboratorijā līdz ražošanas fāzei gataviem produktiem, BBCE projektā sastrādāsies virkne partneru: Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), RSU, Latvijas Organiskās sintēzes institūts, RSU Stomatoloģijas institūts, AO Pētniecības institūts Davosā, Šveicē, un Fridriha-Aleksandra Erlangenas-Nirnbergas universitātes Biomateriālu centrs Vācijā.

"Katrs no partneriem ir stiprs kādā noteiktā biomateriālu attīstības fāzē. Izmantojot spēcīgās pētnieciskās iestrādes farmaceitiskajās tehnoloģijās, RSU Gatavo zāļu formu laboratorijā analizēs RTU sintezētos biomateriālus, lai rastu veidus, kā šajās inovatīvajās cilvēka "rezerves daļās" iestrādātu medikamentus, kas iedarbotos lokāli," stāsta RSU Farmācijas fakultātes dekāne, asociētā profesore Dace Bandere. Šī pieeja būs izdevīga un perspektīva ķirurģijā, kā arī atsevišķu slimību ārstēšanā, sniedzot atvieglojumu gan pacientam, kuram vairs nevajadzēs atminēties par noteiktu medikamentu regulāru lietošanu, gan valsts ekonomikai, jo zāļu terapijas ziņā nelīdzestīgi pacienti ir slogs veselības aprūpes budžetam.

Savukārt izstrādāto produktu klīniskā aprobēšana noritētu RSU Stomatoloģijas institūtā, kas jau gadiem sadarbojas ar RTU Rūdolfa Cimdiņa biomateriālu izstrādes un attīstības centru – BBCE projekta vadošo mītni. Tā nolūkos Dzirciema ielā 20 tiks izveidotas telpas pētniecībai un administrācijai, kā arī doktorantu, rezidentu un studentu apmācībai projekta ietvaros. Tāpat plānots iegādāties tādas iekārtas kā 3D skeneri, 3D printeri un intraoperatīvu koniskā stara datortomogrāfu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!