Foto: Publicitātes foto

Starptautiskā projektā "SniffPhone" izstrādāta, viedtālrunim pievienojama, izelpas gaisa analīzes iekārta ļauj diagnosticēt kuģa vēzi. Būtisks nopelns šajā vērtīgajā projektā ir arī zinātniekiem no Latvijas. Martā šie rezultāti publicēti starptautiski augsti novērtētā žurnālā "Cancer".

"SniffPhone" projektā zinātnieki izstrādāja īpašu ar mobilo telefonu savienojamu ierīci. Pārnēsājamais elektroniskais "deguns" ļauj ar mākslīgā intelekta palīdzību analizēt izelpas gaisu un ar labu precizitāti diagnosticēt kuņģa vēzi vai pirmsvēža stāvokli.

Projektā iesaistīti zinātnieki no Latvijas, Izraēlas, Vācijas, Īrijas, Austrijas un Somijas. Pētījuma klīniskā daļa veikta Latvijā – pētnieku grupu vadīja Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) direktors Mārcis Leja. Institūta pētnieku darbs notika ciešā sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas un Akadēmiskās histoloģijas laboratorijas, kā arī "Gremošanas slimību centra GASTRO" speciālistiem.

Nesen publicētajā zinātniskajā rakstā izklāstīta klīniskā pētījuma gaita un rezultāti. Ar elektronisko "degunu" pārbaudīts izelpas gaiss 274 pacientiem. 94 no viņiem bija apstiprināta diagnoze – kuņģa vēzis –, un gaidāma operācija, savukārt pārējie bija veseli, viņiem bija nozīmēta endoskopija.

Arī 67 augsta riska grupas pacientiem ar salīdzinoši pieņemamu precizitāti ierīce palīdzēja noteikt, piemēram, kuņģa pirmsvēža stāvokļus, kurus pēc tam apstiprināja, veicot papildu analīzes.

Foto: Publicitātes foto

Pētījuma veicēji uzsver, ka šai ierīcei ir īpaši nozīmīga loma agrīnai kuņģa vēža diagnostikai, kas ļautu izvairīties no novēloti atklātajiem slimības gadījumiem, attiecīgi mazinot pacientu mirstību. Turklāt tehnoloģija ir salīdzinoši lēta, darbojas ātri un precīzi, kā arī nav invazīva. Salīdzinājumam – parasti kuņģa vēža diagnostikai izmanto endoskopiju, magnētisko rezonansi vai datortomogrāfiju. Turklāt "SniffPhone" ir viegli pārnēsājama iekārta, kas ļauj to izmantot arī ārpus laboratorijas apstākļiem. Jaunās ierīces potenciālais pielietojums ir ļoti plašs, un to nākotnē varētu izmantot arī citu slimību atklāšanā un uzraudzībā.

Patlaban darbs izelpas gaisa analizatora izstrādes jomā turpinās jau citā starptautiskā projektā (VOGAS), kura uzdevums – padarīt šo iekārtu vēl precīzāku.

Gan projekts "SniffPhone", gan projekts "VOGAS" saņēmis finansējumu no Eiropas Savienības programmas "Apvārsnis 2020".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!