Foto: Publicitātes attēli

Lai zinātnieki, kas izstrādā risinājumus cilvēka veselības uzlabošanai, varētu tos izstrādāt ātrāk un efektīvāk, ir nepieciešama sabiedrības iesaistīšanās. Tāpēc Latvijas zinātnieki aicina izmantot Latvijā izveidoto platformu "Iesaistos.lv", lai pieteiktos un arī piedalītos pētījumos. Šobrīd fokuss ir uz Covid-19 pētniecību. Platformu "Iesaistos.lv" ir izstrādājis digitālās veselības jaunuzņēmums "Longenesis", sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Zinātnisko institūtu, Latvijas Universitāti un Latvijas biomedicīnas pētījumu un studiju centru.

"Viens no svarīgākajiem priekšnoteikumiem jaunu terapijas un diagnosticēšanas metožu radīšanai ir datu pieejamība. Diemžēl, nepietiek tikai ar klīniskajiem datiem no ārstniecības iestādēm. Lai izveidotu pilnīgāku priekšstatu un palīdzētu zinātniekiem, ir nepieciešami arī citi dati no plašākas sabiedrības. Izveidojot digitālu sadarbību starp ikvienu interesentu un zinātnieku grupām visā pasaulē, mēs varam palīdzēt jaunu diagnosticēšanas un terapijas metožu izpētē. Tā arī sabiedrība var līdzdarboties zinātnes tapšanā un vairāk to izprast," klāsta jaunuzņēmuma "Longenesis" izstrādes speciālists, datorzinātņu doktors Mārtiņš Mednis.

"Iesaistos.lv" var reģistrēties jebkurš interesents. Platformā var apskatīt šobrīd aktuālos pētniecības projektus, izvēlēties interesējošos un tajos arī piedalīties. Šobrīd platformā ir pieejams viens Latvijas zinātnieku pētījums un sadarbībā ar Bostonas Universitāti (ASV) un Holonas tehnoloģiju institūtu (Izraēla) ir publicēts pētījums, kura mērķis ir noskaidrot sabiedrības nostāju attiecībā uz iespēju vakcinēties un šo nostāju ietekmējošiem faktoriem. Aizpildot izvēlētā pētījuma anketu, platformas apmeklētājs palīdz noteikt Covid-19 saslimšanas riskus. Atbildot uz jautājumiem, viņš pēc tam arī saņem personalizētu vērtējumu tam, cik liels ir paša risks saslimt ar Covid-19, un ieteikumus veselīgam uzturam un fiziskajām aktivitātēm. Drīzumā platformā "Iesaistos.lv" arī Vācijas pētniecības institūciju konsorcijs aicinās Latvijas iedzīvotājus atbildēt uz jautājumiem par Covid-19 pandēmijas ietekmi uz garīgo veselību.

"Uzkrātie dati zinātniekiem nodrošinās iespēju izprast galvenos ar Covid-19 inficēšanos saistītos riska faktorus Latvijas sabiedrībā, kā arī noteikt faktorus un uzvedības paradumus, kas ir saistīti ar augstu risku saslimt ar smagu Covid-19 formu. Kas attiecas uz pašlaik "Iesaistos.lv" platformā publicēto starptautisko pētījumu, zinātnieki paredz veikt salīdzinošo analīzi par viedokļiem attiecībā uz vakcināciju un gatavību vakcinēties dažādās valstīs, tostarp ASV un Izraēlā. Rezultātā mēs ceram dot pienesumu, iesaistot plašu Latvijas sabiedrības daļu, " skaidro LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore un maģistra studiju programmas "Epidemioloģija un medicīniskā statistika" direktore Liliāna Civjāne.

Piedaloties pētījumos un aptaujās, lietotāji saņems personalizētas atskaites, tostarp arī epidemioloģiskus ieteikumus un speciālistu rekomendācijas fiziskām aktivitātēm, garīgajai veselībai un uzturam. Ja pētījuma ietvaros ir paredzēts vēl kāds atalgojums, tad platformā tiks komunicēts arī par to.

Digitālās platformas "Iesaistos.lv" izstrāde sabiedrības iesaistīšanai pētniecībā notikusi VPP projektā "Jaunās tehnoloģijas Covid-19 pacientu tēmētai monitorēšanai, testēšanai un terapijai (3-T Project)". Projekta mērķis ir veidot inovatīvas tehnoloģijas, lai aizturētu vīrusa pāreju no vesela cilvēka uz inficēto un no asimptomiska uz simptomātisku slimības gaitu. Ar tehnoloģijām iespējams arī aizturēt vīrusa pāreju no slimības vieglas formas uz smagu.

Projektu īsteno VSIA "Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca" Zinātniskais institūts sadarbībā ar Latvijas Universitāti un Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centru. Projekta vadītājs ir profesors Valdis Pīrāgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!