Foto: CERN
Eiropas Kodolpētījumu organizācija (CERN) cīņai ar Covid19 ir izveidojusi spēcīgu zinātnieku un inženieru grupu – "CERN Against COVID Task Force". Īsā laikā šī grupa ir izstrādājusi vairākus efektīvus risinājumus personīgo aizsarglīdzekļu un medicīniskā aprīkojuma jomā, kam drīzumā meklēs ražošanas partnerus.

Arī RTU kopā ar CERN Baltijas Grupas partneriem ir aktīvi iesaistījusies aizsarglīdzekļu izstrādes darbā. Pateicoties šīm aktivitātēm, Latvijas uzņēmumiem šobrīd ir iespēja saskaņā ar CERN izstrādātām un sertificētām tehnoloģijām uzsākt sērijveida ražošanu, lai apgādātu Latviju ar nepieciešamo aizsargaprīkojumu cīņai ar Covid-19. Šī ir iespēja arī Latvijas uzņēmumiem piedāvāt šo aprīkojumu citām pasaules valstīm, kam tāds ir vai būs tuvākajā laikā nepieciešams. Īpaši tas attiecas uz CERN HEV plaušu ventilatoru.

HEV plaušu ventilators top sadarbībā ar PVO

HEV projekta – high-energy physics community ventilator (attēlā) – ietvaros tiek attīstīts pilnvērtīgs un pilnīgi kontrolējams augstas kvalitātes autonoms plaušu ventilatoru. Tā izstrādē ir iesaistīti arī divi CERN esošie RTU zinātnieki. Ventilators tiek izstrādāts, pilnībā sekojot Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, un daļēji – arī sadarbojoties ar to. Šis ventilators būtiski atšķiras no lielākās daļas līdzīgu projektu, kur izstrādātā ierīce vienkārši nodarbojas ar kontrolētu un mehānisku elastīga plaušu ventilācijas maisa saspiešanu un atlaišanu.

HEV tiek izstrādāts sadarbībā ar mediķiem, un tam tiek veikta atbilstošā sertifikācija. Tas ir mobils risinājums, kurš paredzēts vidēji smagiem pacientiem un varētu atslogot slimnīcās esošos komplicētos plaušu ventilatorus. HEV darbina jaudīgs akumulators, tāpēc tas ir īpaši piemērots tādiem slimnīcas apstākļiem, kur palīdzība pacientam ir jānodrošina, atrodoties ārpus reanimācijas nodaļas un citās vietās bez elektrības apgādes.

Dzīvotspējīgāki un kvalitatīvāki aizsarglīdzekļi

CERN ir izstrādājis un daļēji sertificējis sejas aizsargmasku. Pagaidām lietošanai savām vajadzībām, taču tā ir CERN sertificēta. Šādas aizsargmaskas ražošanu Latvijā ir iespējams ātri uzsākt masveidā, kas nozīmē konkurētspējīgu cenu. Šis modelis ir paredzēts ražošanai ar plastmasas spiedliešanas tehnoloģiju. Šī tehnoloģija atšķirībā no 3D printēšanas ir paredzēta sērijveida un masveida ražošanai. Šis aizsargmaskas CAD (computer-aided design) modelis ir pārrunāts ar Latvijas uzņēmumu SIA "DJ Factory". Latvijā līdzīgu aprīkojumu šobrīd ražo uzņēmums "Shield48". Atšķirība starp šiem diviem modeļiem ir aprīkojuma ilgdzīvotspējā un vispārējā kvalitātē.

Dažādos izstrādes un sertifikācijas posmos ir gan RTU dizaina fabrikas (DF), gan CERN dizaina respiratora modelis. RTU DF modelis ir radīts, domājot par Latvijas tirgu un arī citu augstas attīstības valstu mediķu aizsardzību. CERN modelis, būdams mazāk sarežģīts, ir paredzēts lietošanai plašākā sabiedrībā un arī attīstības valstu medicīnas personālam. Viena no galvenajām atšķirībām starp šiem diviem dizainiem – RTU DF modelis ir paredzēts galvenokārt respiratora lietotāja aizsardzībai, jo izmanto izelpas vārstu, kuru gan ir iespēja noslēgt. CERN modelis izelpas vārstu neizmanto, kas palīdz vairāk aizsargāt citus sabiedrības locekļus, ja lietotājs ir Covid-19 pozitīvs.

Abi respiratora modeļi izmanto maināmu filtrmateriālu. Šis materiāls ir vienreiz lietojams un ar noteiktu stundās mērāmu efektivitātes ilgumu. Šādu vienreiz lietojamu filtrmateriālu lietošanai ir trīs problēmas. Pirmkārt, tie ir jāmaina vairākas reizes dienā, kas medicīnas personālam nav vēlami. Otrkārt, materiāls ģenerē lielu medicīnisko atkritumu daudzumu, kas ir gan sabiedrībai bīstami, gan piesārņo dabu. Treškārt, tas nozīmē nepieciešamību pēc konstantas filtrmateriāla piegādes, kas var būt sarežģīti, īpaši, attīstības valstīs un mazapdzīvotos reģionos.

CERN Baltijas Grupas partneri Kauņas Tehnoloģiju Universitātē (KTU) izstrādā vairākkārt lietojamu mazgājamu tekstila filtrmateriālu. Interesi par to un iespējām izmantot kā respiratora filtrmateriālu ir izteikuši arī CERN respiratora projekta pārstāvji. Šis materiāls var tikt arī izmantots patstāvīgi kā tekstila respirators. Pieejami ir arī Latvijā radīti tekstila respiratori. Tos šobrīd attīsta RTU dizaina tehnoloģiju institūts – kokvilnas maskas ar tajās iešūtu filtraudumu.

Respiratoru ražošanu arī ir iespējams operatīvi uzsākt Latvijā

Tā kā CERN ir strikti bezpeļņas un nav sērijveida ražošanas organizācija, piemēram, izstrādātais HEV plaušu ventilatora dizains tiks pilnībā un bez maksas nodots atbilstošiem ražotājiem. CERN šobrīd meklē šādus ražotājus Eiropā. Tā kā produkta attīstīšanas izmaksas sedz CERN, HEV pašizmaksa varētu būt ļoti zema – starp 5000 un 10 000 eiro. Latvijā ir ražotāji, kuri ir vajadzīgajā tehnoloģiskajā līmenī un spēj nodrošināt ražošanu, taču svarīgs ir rīcības ātrums un skaidri pausts valsts atbalsts.

Seko līdzi zinātnes sasniegumiem portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!