Foto: Publicitātes foto. Anna Grizāne otrā no labās
Medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmums "Koatum" uzsācis darbu pie dentālo implantu pārklājumu izstrādāšanas, izmantojot atšķirīgu tehnoloģiju salīdzinājumā ar konkurentiem šajā jomā.

"Koatum" pamatdarbības virziens ir ortopēdisko implantu pārklāšanas tehnoloģiju izstrāde. Šādi implanti var palīdzēt novērst iekaisuma procesu attīstību cilvēka organismā. Tehnoloģijas pamatā ir medikamentu iekļaušana implantos. Jaunuzņēmums izveidots 2014. gadā "Komercializācijas reaktorā". Jau pēc diviem gadiem "Koatum" uzvarēja jaunuzņēmumu prezentāciju konkursā "LifeSciences Baltics 2016" un vēl pēc diviem gadiem – "EIT Health Grand Final". 2019. gadā jaunuzņēmums piesaistīja 300 tūkstošus eiro no Polijas investora "StarFinder", tādējādi kopējais investīciju apjoms uzņēmumā sasniedza 500 tūkstošus eiro.

Par jauno uzņēmuma attīstības virzienu – dentālo implantu pārklājumiem – atbildīga ir Anna Grizāne. Viņa ir medicīnas implantu produktu menedžere. Anna absolvējusi Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultāti un rezidentūras vietā izvēlējusies strādāt medicīnas tehnoloģiju jaunuzņēmumā "Koatum". Tagad viņas atbildības sfēra ir jaunā virziena – dentālo implantu pārklājumu izstrādāšanas – projekta pārvaldība no medicīniskā viedokļa. Pienākumos ietilpst arī komunikācija ar partneriem.

"Uzņēmuma fokuss šobrīd ir tieši uz dentālajiem implantiem, jo to ieviešana tirgū ir vieglāka – implanti ir mazāki, un operācijas ir lētākas, vienkāršākas. Ortopēdisko implantu izstrāde ir atlikta uz nākotni," stāsta Anna.

Galvenā "Koatum" tehnoloģijas atšķirība – tiek izmantots DDS (drug delivery system – no angļu val.) jeb zāļu nodošanas sistēma, kas mērķtiecīgi nogādā nepieciešamās vielas cilvēka organismā.

Šobrīd sadarbībā ar Tomskas universitāti un Karalisko ortopēdisko slimnīcu Londonā notiek implantu prototipu testēšana histoloģijā un toksikoloģijā. Notiek arī pirmsklīniskie pētījumi. Ar Zviedrijas pētniecības institūta "RISE" palīdzību notiks invivo (dzīvā organismā) pētījumi dzīvniekos.

"Mēs komandā esam runājuši par iespējamo nākotni. Mūsu tehnoloģijas pārdošana ir viens no attīstības scenārijiem, taču pagaidām uzskatām, ka attīstībai ir liels potenciāls. Šī iemesla dēļ to pašlaik esam plānojuši attīstīt paši," saka Anna.

Inovācijas un atklājumi portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!