Foto: Shutterstock
Jaunuzņēmumu apmaiņas programma, kuru LIAA jaunuzņēmumu atbalsta nodaļa (Magnetic Latvia Startup) veicina sadarbībā ar Kjongido provinces Dienvidkorejā valdību, uzņem apgriezienus. Trīs Latvijas jaunuzņēmumi dodas iepazīšanās vizītē uz Dienvidkoreju, novembrī divus šīs valsts jaunuzņēmumus uzņemsim Latvijā.

Sadarbība starp organizācijām sākās pirms diviem gadiem, kad Dienvidkorejas pārstāvji atbrauca uz Igauniju un Latviju, lai iepazītos ar vietējo jaunuzņēmumu ekosistēmu un tās politikas veidotājiem.

Pēc vairāku vizīšu sērijas 2018. gada 14. februārī Seulā LIAA un Kjongido Provinces vadība parakstīja saprašanās memorandu par starpreģionālo ekonomisko sadarbību. Tā paša gada novembrī Dienvidkorejas delegācijas vizītes laikā Rīgā tika parakstīts rīcības plāns. Tajā ir minētas trīs galvenās darbības jomas.

  • Abas puses izveido virtuālo biznesa atbalsta dienestu "Business Desk". Izmantojot tā pakalpojumus, Korejas jaunuzņēmumi, kā arī mazie un vidējie uzņēmumi var pieteikties informācijas saņemšanai par biznesa iespējām Latvijas tirgū un pieprasīt "matchmaking" atbalstu jeb savešanu kopā ar īstajiem partneriem otrā valstī. Tādi paši pakalpojumi ir pieejami Latvijas uzņēmējiem, kas interesējas par Āzijas tirgu. Vairāk informācijas šeit.
  • Jaunuzņēmumu apmaiņas programmas veicināšana ar mērķi popularizēt abu valstu jaunuzņēmumu komūnu, kā arī veicināt paredzes apmaiņu tehnoloģiju un inovāciju jomā.
  • Iespēju piesaistīt IT speciālistus Latvijai, jo Dienvidkorejā ir vairāk programmētāju kā darbavietu viņiem, tāpēc šī ir laba iespēja iegūt pieredzi, strādājot uzņēmumā Eiropas Savienības valstī.

"Mēs jau gadu aktīvi strādājam pie rīcības plāna realizēšanas, un mūsu komanda patiesi tic, ka šai sadarbībai ir liels potenciāls," saka LIAA Jaunuzņēmumu atbalsta nodaļas pārstāve Alīna Platonova.

No 29. oktobra līdz 4. novembrim trīs Latvijas jau uzņēmumi – "PLG Medical", "Energo Plus" un "SummarizeBot" – dosies uz Seulu, lai piedalītos īpašā jaunuzņēmumu tūrē.

Programmas ietvaros Latvijas jaunzuņēmumu pārstāvji piedalīsies "G-Fair Korea 2019" biznesa izstādē, apmeklēs lielākos tehnoloģiju un inovācijas centrus – "Samsung Innovation Museum", "Gyeongi Center for Creative Economy & Innovation" –, kā arī tiksies ar riska kapitāla investoriem un nozares līderiem.

Tāpat Latvijas puse organizē līdzvērtīgu programmu diviem Dienvidkorejas jaunuzņēmumiem, kas norisināsies novembrī, kad Rīgā notiks "Digital Freedom Festival". Tad arī plānots organizēt Latvijas ekosistēmas iepazīšanās tūri, kuras laikā Dienvidkorejas jaunuzņēmumu pārstāvjiem būs iespēja nodibināt kontaktus ar šejienes jaunuzņēmumu kopienu, tehnoloģiju entuziastiem un potenciālajiem biznesa partneriem. Divi uzņēmumi, kas viesosies šeit, ir:

  • "K-Dance" – mobila K-pop dejošanas spēle, izmantojot viedo aproci;
  • Unicast – globāls lietu interneta pakalpojumu nodrošinātājs.

Ja kādam Latvijas jaunuzņēmam ir interese par tikšanos ar kādu no šiem jaunuzņēmumiem, lūgums sazināties ar LIAA Jaunuzņēmumu atbalsta nodaļu.

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!