Foto: LETA
Transporta un sakaru institūta (TSI) studentu komanda izcīnījusi otro vietu "RobotHack 2021" hakatonā. 48 stundās jaunieši izgudroja peldošu robotu, kas varētu palīdzēt attīrīt pilsētas kanālus un ostu akvatorijas no atkritumiem. Komanda izstrādāja robota tehnisko modeli, kā arī biznesa plānu izgudrojuma īstenošanai un pārdošanai. Patlaban pasaules tirgū ir vērojama pusvadītāju krīze, kas ir iesaldējusi plānus. Tomēr studenti nezaudē cerību, un tikmēr augstu novērtē hakatona gaitā iegūto pieredzi.

Līdz pēdējai sekundei

Jūlija Ustimenko un Ivans Gercevs studē TSI studiju programmas "Robotika" trešajā kursā, bet Antons Tjurins – tās pašas programmas otrajā kursā. Novembra beigās studenti izveidoja komandu "Cinnamon Bun", lai kopā piedalītos hakatonā. Pēc 48 stundām, kurās jaunieši daudz strādāja un ļoti maz gulēja, "RobotHack 2021" žūrijas izvērtēšanai tika sagatavota projekta "Yellow Submarine" prezentācija.

Komentāru ierunāja Jūlija, bet reālā dzīvē viņas balss nemaz neskan tik spalgi un smieklīgi. Balss skanējums atgādina multfilmas tāpēc, ka video nācās paātrināt, lai iekļautos atļautajās trijās minūtēs.

"Pirmo reizi šo video versiju ieraudzīju un šo balsi sadzirdēju jau tiešsaistes pasākumā, kad visas komandas prezentēja sava darba rezultātus. Tas uzlaboja garastāvokli visiem dalībniekiem, ko varēja redzēt kopējā čatā, kur līdz tam bija klusums, bet mūsu video laikā sākās joki. Visiem sanāca labs atelpas brīdis pēc saspringta darba un bezmiega naktīm", stāsta Jūlija.

Komanda izvēlējās tādu rediģēšanas metodi, jo līdz prezentācijas nodošanas brīdim vairs neatlika laika. "Cinnamon Bun" dalībnieki atzīst, ka augšupielādēja visus nepieciešamos materiālus burtiski pēdējās sekundēs.

Rūpes par apkārtējo vidi

Hakatons pēc definīcijas ir pasākums, kur ierobežotā laika posmā individuāli vai komandās jārod risinājums kādai problēmai. Visbiežāk šis risinājums ir jauna programmatūra. Pasākuma laikā tika izstrādātas 12 jaunas idejas četrās kategorijās – "Robotika", "Virtuālie asistenti", "Viedie algoritmi" un "5G un nākotnes roboti". Pasākumā piedalījās vairāk nekā 80 dalībnieki no Latvijas un ārvalstīm. Labākus rezultātus dalībniekiem palīdzēja sasniegt pieredzējuši biznesa, tehnoloģiju un robotikas jomas mentori.

Viens no hakatona izaicinājumiem skanēja šādi: "Vai spējat uzbūvēt robotu, kurš varēs kustēties, lidot vai darīt citas apbrīnojamas lietas un palīdzēs padarīt mūsu dzīvi labāku?". TSI studentu komanda nolēma pieņemt tieši šo izaicinājumu un nolēma, ka viņu robota uzdevums būs kopt apkārtējo vidi. "Cinnamon Bun"izstrādātais robota prototips un biznesa ideja izpelnījās otro vietu un 600 eiro naudas balvu.

Jaunieši nosauca savu projektu par "Yellow Submarine" ("Dzeltenā zemūdene"). Tas ir robots (protams, dzeltenā krāsā), kas var autonomi strādāt ostās un pilsētas kanālos, attīrot tos no plastmasas un biomasas atkritumiem. Jau eksistē ūdens attīrīšanas aparāti, kas nodarbojas ar okeānu attīrīšanu, bet tie ir ļoti lieli – aptuveni divu vieglo automašīnu izmērā – un neder darbam mazajās ūdenstilpēs. TSI studentu projektētais robots būtu aptuveni metru garš un plats, lai netraucētu citam ūdens transportam un arī varētu piekļūt grūti sasniedzamām vietām. Komanda kopīgiem spēkiem izgatavoja risinājuma 3D modeli, kā arī pievērsa uzmanību robota darbību kontrolējošajiem algoritmiem, kas ļauj precīzi sekot krasta līnijai un izvairīties no šķēršļiem.

Kopā līdz beigām

Darbs hakatonā norisinājās nedēļas nogalē. Komandas ķeras klāt darbam piektdien, un jau svētdien pusdienlaikā projekti tika prezentēti žūrijai, izvērtēti un nosaukti uzvarētāji.

"Yellow Submarine" ideja TSI studentiem radās, domājot par Rīgas problēmām, it īpaši – pilsētas kanāla piesārņojumu. Divās diennaktīs tika attīstīts gan paša robota modelis, gan biznesa idejas plāns – kur tieši šāds robots noderētu, kurš varētu gribēt tādu iegādāties, cik daudz eksemplāru būtu jāsaražo utt. Studenti gan paši savstarpēji attīstīja ideju, gan apsprieda to ar hakatona mentoriem.

"Hakatonā varēja piedalīties jebkurš cilvēks no jebkuras valsts, arī bez speciālām zināšanām IT un tehnoloģijās. Tomēr mums palīdzēja, ka esam no vienas augstskolas, līdz ar to mums ir ļoti līdzīga zināšanu bāze," stāsta Ivans. Viņš skaidro, ka hakatonā komandas dalībniekiem nācās iemācīties šo to ne tikai par robotiku un uzņēmējdarbību, bet arī par savstarpējo komunikāciju. Jaunieši labi iegaumēja kāda mentora ieteikumu: ja pusstundas laikā nesanāk atrast kopīgu risinājumu, un turpinās strīdi, labāk ķerties kādai citai darba daļai, lai process virzītos uz priekšu. Ierobežota laika apstākļos tas ir īpaši svarīgi.

"Darbs komandā man ļoti patika un deva spēkus. Pavadīt divas diennaktis gandrīz bez miega nebūtu iespējams, ja mani nemotivētu citu komandas dalībnieku centieni. Kad svētdien piecos no rīta mēs ar Jūliju atstājām hakatona čatu, lai uztaisītu pārtraukumu pirms prezentācijas pabeigšanas, tur vairs neviena nebija, bijām pēdējie," tā Ivans.

Katram komandas dalībniekam bija arī savs uzdevumu loks. Jūlija uzņemās atbildību par piču jeb visu, kas attiecas uz biznesa idejas vīziju un prezentāciju. Ivans vairāk strādāja pie tehniskiem aspektiem: robota shemotehnika, izmēri, darba principi utt., kā arī animācijas sagatavošanas un gala prezentācijas montāžas. Antons nodarbojās ar informācijas meklēšanu gan sagatavošanas procesā, gan piemeklēja visus nepieciešamos datus un attēlus prezentācijas veidošanai.

Pusvadītāju deficīts pasaulē

Pasākuma žūrijas loceklis rezumēja: ""RobotHack 2021" hakatona rezultāti vēlreiz apliecināja, ka 48 stundu laikā ir iespējams radīt risinājumu prototipus ar augstu biznesa potenciālu."

Protams, uzbūvēt gatavu robotu no nulles 48 stundās īsti nav iespējams. Tāpēc uz hakatona beigām bija gatavs "Yellow Submarine" virtuālais 3D modelis.

Nākamais loģiskais solis būtu pārrunas ar potenciāliem investoriem un pircējiem, kā arī prototipa būvēšana. Ar pirmo daļu šobrīd ir vieglāk – mentori ieteica jauniešiem sazināties ar uzņēmumu "Rīgas brīvosta", kas pārvalda Rīgas pilsētas kanālu, kā arī ieteica citus potenciālus finansēšanas avotus. Problēma ir tajā, ka pasaulē šobrīd ir pusvadītāju deficīts, un nav zināms, kad varēs dabūt komponentus robota būvēšanai un testēšanai. "Agrāk radiodetaļas, mikroshēmas, mikroskaitļotājus varēja brīvi nopirkt Rīgā. Šobrīd ir iespēja pasūtīt tikai no lieliem Eiropas tiešsaistes veikaliem un nav nekādu garantiju, kad tieši pasūtījumu piegādās. Mēs no savas puses uzskatām, ka sākt sadarbību ar investoriem varētu tikai brīdī, kad mēs spēsim viņiem parādīt kaut pirmo prototipu," skaidro Ivans.

Komandas izvirzītais biznesa mērķis – pārdot 20 līdz 30 "Yellow Submarine" robotu gadā. Tam vajadzēs par trim cilvēkiem daudz lielāku komandu. Tomēr studenti ir gandarīti, ka izdevās tik veiksmīgi sastrādāties un saprasties savā starpā, kas varētu būt kā pamats lielākā uzņēmuma attīstībai. Ivans atzīmē: "Mums izdevās atrast kopīgu valodu, kas ir galvenais komandā. Hakatonā varēja redzēt, ka tām komandām, kas vairāk komunicēja savā starpā, nekrāja rūgtumu, sasniegumi bija labāki."

Jūs spējat daudz vairāk nekā šķiet

Komandas jaunākais dalībnieks Antons saka, ka hakatona laikā bija uztraukums, jo šī bija viņa pirmā reize tādā pasākumā, bet bija ļoti interesanti. "Es nenožēloju, ka veltīju tam savas brīvdienas, jo guvu ļoti vērtīgu pieredzi. Citiem iesaku arī mēģināt kaut ko jaunu, nebaidīties," tā jaunietis.

Ivans stāsta, ka nolēma piedalīties hakatonā, jo tas motivē neatlikt mērķa sasniegšanu un arī iemācīties kaut ko jaunu ļoti ātri. Bez paša robota modelēšanas viņam nācās uzlabot savas animācijas veidošanas un video montāžas iemaņas, jo citiem komandas dalībniekiem arī nebija pieredzes šajās jomās. TSI students secina, ka katrā komandā vajadzīgi ne tikai tehniskie speciālisti, bet gan cilvēki ar dažādu pieredzi: "Nav tik svarīgi, ko jūs protat – vienkārši parādiet sevi! Jūs spējat daudz vairāk nekā jums liekas!"

Arī Jūlija aicina jebkuru interesentu pārvarēt šaubas un piedalīties līdzīgos pasākumos, jo tas ir tā vērts. "Hakatonā var piedalīties daudz cilvēku no dažādām valstīm, kā arī eksperti no augstskolām un uzņēmumiem, kuri ir atnākuši, lai meklētu reālus projektus. Tas var radīt uztraukumu, un nemaz nav tik viegli pieņemt lēmumu piedalīties, jo tu baidies, ka citiem nepatiks tavas idejas, tev kaut kas nesanāks, tu nepaspēsi. Tomēr ir jāiet un vienkārši jādara – ja nu tomēr sanāks? Kad mēs sākām darbu, pavisam negaidījām, ka iegūsim kādu balvu, bet tieši tas arī notika," noslēdz komandas "Cinnamon Bun" dalībniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!