Foto: Publicitātes foto
Latvijas informācijas tehnoloģiju uzņēmums "WinGo Deposit" ir saņēmis kārtējo starptautisko atzinību – atbalsta finansējumu tālākai inovatīvās atkritumu šķirošanas iekārtas attīstībai. "WinGo" ir radījis inovatīvu iekārtu, kas ar mākslīgā intelekta risinājuma palīdzību atkritumu šķirošanas procesu sola izmainīt uz visiem laikiem, "Delfi" informēja Latvijas Informācijas un tehnoloģiju klastera pārstāvji.

Uzņēmums ir izstrādājis dizainiski pievilcīgu iekārtu atkritumu šķirošanas punktam. Atšķirībā no līdzīgiem produktiem citur pasaulē, Latvijā radītā "WinGo Deposit" iekārta ar mākslīgā intelekta un neironu tīklu palīdzību pieņem, atpazīst un sašķiro dažādu veidu gan saplacinātus, gan nesaplacinātus iepakojumus, tostarp baterijas, metāla skārdenes, tetrapakas, PET un stikla pudeles. Radītā sistēma spēj atpazīt pat iepakojumus, kuriem vairs nav salasāms svītrkods.

"Šī ir, iespējams, viena no labākajām depozīta tehnoloģijām pasaulē, kura nākotnē varēs šķirot vēl vairāku veidu materiālus un citus izstrādājumus, turklāt tā dos iespēju lietotājiem un uzņēmējiem veidot savstarpēju komunikāciju, pateicoties nodrošinātajai autentifikācijai, veidot dažādas lojalitātes programmas un aktivitātes," apgalvo klastera pārstāvji. "WinGo" komanda pie risinājuma strādājusi aptuveni deviņus mēnešus.

Biznesa ideja jau ir izcīnījusi uzvaru nacionālās atlases kārtā "Creative Business Cup 2020" konkursā, kas dod ceļazīmi, lai cīnītos par pasaules investoru uzmanību. Tāpat "WinGo Deposit" ir parakstījis vienošanos ar Lielbritānijā dibināto organizāciju "Ministry of Waste" par uzņēmuma radītās depozīta iekārtas izplatīšanu ārzemēs, sākot ar Dienvidaustrumāziju.

Foto: Publicitātes foto

Kārtējais apliecinājums šī risinājuma kvalitātei un potenciālam ir Eiropas Savienības finansētajā projektā BOWI (Boosting Widening Digital Innovation Hubs) gūtā atzinība. BOWI projektā "WinGo" guvis atbalstu un finansējumu turpmākajiem attīstības soļiem. Kopumā projektā ir paredzēts piešķirt finanasējumu četriem inovatīviem risinājumiem no Latvijas, lai palīdzētu to attīstības un pilnveidošanās ceļā.

"Tas ir svarīgs pagrieziena punkts, kas apliecina uzticību gudrās atkritumu šķirošanas iekārtai un tās izaugsmes iespējām. Būtībā mums paveras daudzsološa attīstība Eiropas Savienības un sadarbības partneru tirgos, kā rezultātā Latvijā radītu tehnoloģisko risinājumu aicinās izmantot valstīs, kuras meklēs inovācijas depozīta sistēmas vai vides ilgtspējas kontekstā," skaidro Latvijas IT uzņēmuma "WinGo Deposit" vadītājs Vismands Menjoks.

Latvijas IT klastera izpilddirektore Aiga Irmeja uzskata, ka starptautiskā sadarbība pilnveidos risinājuma pielāgošanas iespējas: "BOWI projekts paredz stiprināt sadarbību starp Digitālās Inovācijas centriem Eiropā, kopīgi attīstot inovatīvus digitalizācijas risinājumus. Esam gandarīti, ka "WinGo Deposit" mākslīgā intelekta risinājums izpelnījies ekspertu atzinību, un sagaidām aizraujošu sadarbību nākamā gada laikā, kad varēsim palīdzēt šim risinājumam iegūt Eiropas partneru atbalstu caur Digitālās Inovācijas centru sadarbības tīklu."

Jaunās depozīta iekārtas šobrīd tiek testētas un pilnveidotas, lai tās drīzumā varētu ieviest visās Latvijas pilsētās un realizēt šo tehnoloģijas ieviešanu citās Eiropas valstīs.

Foto: Publicitātes foto

Projekts "BOWI" tiek īstenots saistībā ar Eiropas Komisijas (EK) pētniecības un inovācijas programmu "Apvārsnis 2020". Tā mērķis ir veicināt digitālo inovāciju ieviešanu dažādos reģionos, visā Eiropā un sekmēt sadarbību starp digitālās inovācijas centriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!