Foto: Publicitātes foto
Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) zinātnieki kopā ar partneriem no Zviedrijas, Austrijas un Vācijas izpētījuši, kā no diētas atkarīgi fizioloģiskie stāvokļi (paēdis/nepaēdis, diētas veids) ietekmē taukskābju un to metabolisma starpproduktu koncentrācijas asinīs.

"FAT4BRAIN" projekts noritēja pandēmijas laikā, kas zinātniekiem ļāva pētīt arī Covid-19 vīrusa ietekmi uz taukskābju vielmaiņu. Šīs zināšanas sniegs papildu informāciju par esošo medikamentu darbības mehānismiem, kā arī palīdzēs izstrādāt jaunas zāļu vielas, kas specifiski kontrolētu taukskābju vielmaiņu, tajā skaitā arī smadzenēs. Iegūtie rezultāti arī palīdzēs izstrādāt zinātnē balstītu uztura režīmu vai identificēt uztura bagātinātājus, lai panāktu optimālu taukskābju apriti, tādējādi uzlabojot pacientu veselības stāvokli.

Projektu OSI zinātnieki īstenoja, sadarbojoties ar pētniekiem no Upsālas Universitātes, uzņēmuma "Oroboros Instruments", Jēnas Universitātes slimnīcas un Tūbingenas Ebrharda Kārļa Universitātes. Mērķis bija noskaidrot taukskābju vielmaiņas nozīmi smadzeņu darbībā un neiroloģisko slimību attīstībā.

"FAT4BRAIN" projekta ieviešanas laikā no 2019. novembra līdz 2023. gada aprīlim OSI zinātnieki arī stažējās pie starptautiski atzītiem jomas speciālistiem, lai veicinātu izcilību, apgūtu jaunas pētniecības metodes un eksperimentālos modeļus. Projektā īpaša uzmanība tika veltīta tieši jauno zinātnieku zināšanu un prasmju pilnveidei. Studenti, doktoranti un pēcdoktoranti ieguva pieredzi projektu pieteikumu un zinātnisko publikāciju rakstīšanā, kā arī uzlaboja prezentēšanas iemaņas.

Pateicoties partnerinstitūciju pētniecības izcilībai un starptautiskai atpazīstamībai, OSI zinātnieki iegūtos rezultātus publicēja prestižos zinātniskajos žurnālos un tādējādi palielināja savu zinātnisko kapacitāti un konkurētspēju. Kopumā projekts ir sekmējis OSI stratēģisko mērķi kļūt par vienu no vadošajiem Eiropas Savienības pētniecības centriem.

Foto: Publicitātes foto

Projekta laikā OSI speciālisti kopā ar partneriem ir pieteikuši vairāk nekā 15 starptautiskus pētniecības projektus un publicējuši 19 zinātniskus rakstus augsta ranga žurnālos. Tāpat projekta ietvaros zinātnieki ir piedalījušies 20 semināros un konferencēs. Projekta izstrādes laikā pētnieku publikāciju ietekmes rādītājs uzlabojies trīs reizes.

Sadarbībā ar pētniekiem no Austrijas, ir izstrādāta speciāla smadzeņu mitohondriju pētniecības platforma, kas aktualizē taukskābju oksidācijas lomu smadzeņu enerģijas metabolismā, un turpmāk palīdzēs pētniekiem no visas pasaules izvēlēties un pielietot izstrādātās pētījumu metodes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!