Foto: Kadrs no video
"Smartomica" – Latvijas biotehnoloģiju uzņēmums – ir uzsācis sadarbību ar globālu veselības aprūpes uzņēmumu "MetAdvice", lai izstrādātu lēmumu pieņemšanas platformu, kas medicīnas profesionāļiem ļautu veiksmīgāk pieņemt lēmumus attiecībā uz Covid-19.

Sadarbības rezultātā top zināšanās balstīta lēmuma pieņemšanas atbalsta sistēma ARIADNA (Artificial Intelligence Applied Diagnostic Navigation Atlas), kas palīdzēs medicīnas profesionāļiem daudz efektīvāk orientēties informācijā par Covid-19 ārstēšanu.

"Mūsu mērķis ir atbalstīt vienotas zināšanas un attiecīgi arī palīdzību lēmumu pieņemšanā par Covid-19, lai katram mediķim nevajadzētu pašam meklēt informāciju un tikt galā ar neskaidrībām," saka ARIADNA Zinātnisko padomnieku valdes vadītājs Prof. Ivars Kalviņš.

ARIADNA platformā ir trīs daļas:

  • medicīnisko lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēma interaktīvas aptaujas veidā, kas vada ārstniecības profesionāļu lēmumu pieņemšanas procesu saskaņā ar vienotu nacionālo rīcības plānu;
  • atbilstības un medicīnisko pakalpojumu kvalitātes monitorēšanas vadlīnijas saskaņā ar katra pacienta slimības attīstības dinamiku. Šī informācija ir pieejama veselības aprūpes personālam reāllaikā;
  • mākslīgā intelekta sistēma dažādu pieredžu apkopošanai un atbilstības analizēšanai, kas paredzēta informācijai par Covid-19 diagnosticēšanu un ārstēšanu. Šī informācija ietver dažādu valstu rīcības plānus, zinātniskos rakstus, klīniskos izmēģinājumus.

"Šobrīd mūsu mērķis ir izstrādāt lietotājiem draudzīgu un intuitīvu instrumentu, ko varētu izmantot jebkurš medicīnas nozares profesionālis, kurš ir iesaistīts cīņā pret Covid-19. Mums ir svarīgi, lai katrs pieņemtais lēmums būtu balstīts labākajos standartos, aktuālajās zināšanās un starptautiskā pieredzē," uzsver uzņēmuma "Smartomnica" vadītājs prof. Igors Komans.

Latvijas zinātnieku sasniegumu tehnoloģiju un inovāciju portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!