Foto: Publicitātes foto

Šogad pirmo gadu izglītības organizācija "Junior Achievement Latvia" kopā ar miljardu vērto Latvijas jaunuzņēmumu "Printful" uzsāka uzņēmējdarbības un inovāciju izglītības programmu skolēnu mācību uzņēmumiem. Mācību gada laikā skolēni strādāja pie inovāciju izstrādes un saņēma konsultācijas ideju attīstībai no jaunuzņēmumu vides profesionāļiem. Nu programmā ir izveidojušies pirmie skolēnu jaunuzņēmumi, kas gatavi sevi pieteikt Latvijas tirgū un ar laiku arī starptautiskajā arēnā. Tie visi no 15. – 17. jūnijam būs redzami "Jauno uzņēmēju dienās 2021", kur tiks noteikts labākais un perspektīvākais skolēnu mācību uzņēmums, kas šovasar pārstāvēs valsti Eiropas mēroga sacensībās.

Nošu mapes ar sildelementu

Gandrīz katrs, kas dzied vai dziedājis korī, labi zina, ko nozīmē pusstundu vai ilgāk turēt nošu mapi rokās koncertā ziemā kādā drēgnā telpā, piemēram, lielā baznīcā, vai pat koncertā ārā. Ar bieziem cimdiem rokās lapas pāršķirt nesanāks, tāpēc nākas vien rēķināties ar nosalušiem pirkstiem. To lūkojis risināt skolēnu jaunuzņēmums "Dziedi silti", radot nošu mapes ar sildelementu, kas skatuves māksliniekiem un koristiem nodrošina roku siltumu, uzstājoties drēgnās telpās vai vēsos laikapstākļos. Idejas autores ir trīs skolnieces no Ikšķiles vidusskolas.

""Dziedi silti" personalizētais mapes modelis ļauj ikvienam klientam izveidot savu unikālo mapi, neierobežojot savu iztēli. Esam neatlaidīga komanda, tāpēc īstenosim pat sarežģītākās klientu idejas," sola uzņēmuma pārstāves.

Ierīce Braila raksta apguvei

Pieci jaunieši no Valmieras tehnikuma ir izstrādājuši ierīci "Blind ABC", kas cilvēkiem ar redzes traucējumiem palīdz apgūt Braila raksta alfabētu. Mācīšanos vieglu dara ierīcē iestrādātie tehnoloģiskie skaņas risinājumi.

Viedierīču bezvadu lādētājs

"No Gravity Charger" ir unikāla šāda tipa ierīce tirgū, jo tā ne tikai veic uzlādi, bet uzlādes laikā levitē mobilo ierīci gaisā – vizuāli glīti un ar futūristisku "piesitienu"! Produkts šobrīd ir strādājoša prototipa stadijā, tas ietver galveno elektromagnētisko platformu, bezvadu uzlādes platformu un barošanas kabeli. Produktu izstrādājusi komanda no Rīgas Valsts 2. ģimnāzijas.

Šefpavāra konsultācija klikšķa attālumā

Rīgas 64. vidusskolas skolēnu komanda radījuši digitālu platformu "OneChef", ar kuras palīdzību tiešsaistē ikviens varēs saņemt individuālas konsultācijas vai meistarklases no pavāriem, bārmeņiem vai vienkārši ēdienu gatavošanas entuziastiem.

Vienreizlietojami ēdami trauki

No 3. jūlija vienreizlietojamie plastmasas trauki, salmiņi veikalu plauktos vairs nebūs atrodami, un daudzi ražotāji steidz aizstāt tos ar videi draudzīgākām alternatīvām, piemēram, papīru. Madonas Valsts ģimnāzijas skolēnu jaunuzņēmums "Re–Grain" ir spēris soli tālāk. Viņu radītie vienreizlietojamie trauki ne tikai ir kompostējami dabā, bet ir arī ēdami un var būt kā daļa no maltītes.

Elektroniskās bungas

Skolēni no Ventspils 2. vidusskolas un Ogres tehnikuma ir apvienojušies mācību jaunuzņēmumā "SensDrums" un izstrādājuši ar sensoriem aprīkotas elektroniskas bungas. Uz pieskārienu tās reaģē ar skaņu un krāsainiem gaismas efektiem, ir viegli pārnēsājamas un lieliski kalpos kā pirmais instruments sākumskolas vecuma bundziniekiem.

Galda piederums cilvēkiem ar īpašām vajadzībām

Sabiedriskās ēdināšanas vietā pamanot cilvēku, kam maltītes ieturēšanu apgrūtina trīcošas rokas, jauniešus no Valmieras tehnikuma nepameta doma par piemērota risinājuma atrašanu. Tā radās "Spoonable" un sākās darbs pie daudzfunkcionāla ēšanas instrumenta izstrādes. Instrumentam paredzēti trīs maināmi uzgaļi – karote, dakša un mazā karotīte. Aprīkojums ietvers arī stabilizatoru un aproci, kas radīs papildus drošību un komfortu lietotājam ēšanas laikā. Izstrādājums ievērojami uzlabos ikdienas komfortu cilvēkiem ar roku disfunkciju un Parkinsona slimību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!