Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Lielbritānijā mājas kaķim konstatēts SARS-CoV-2, vīruss, kas izraisa infekciju Covid-19. Kaut jau iepriekš izskanējuši daži gadījumi citviet pasaulē, Lielbritānijā šis ir pirmais apstiprinātais gadījums, kad jaunais koronavīruss konstatēts mājdzīvniekam. Taču eksperti atgādina, ka šis ir izņēmuma gadījums un bažām par vīrusa "saķeršanu" no saviem četrkājainajiem mīluļiem nav pamata.

Speciālisti uzskata, ka kaķis inficējies no sava saimnieka, kuram iepriekš apstiprināta saslimšana ar Covid-19. Abi nu ir pilnībā atlabuši.

Lielbritānijas galvenā amatpersona veterinārijas jautājumos Kristīne Midlmisa apstiprināja, ka šis ir ļoti rets gadījums, un līdz šim brīdim visi zināmie gadījumi, kad inficējušies mājdzīvnieki, bijuši ar vieglu slimības gaitu – dzīvniekiem bijuši nelieli simptomi, bet atlabšana notikusi dažu dienu laikā.

"Nav pierādījumu tam, ka vīruss no mājdzīvniekiem varētu tiešā ceļā tikt pārnests uz cilvēkiem. Mēs turpināsim monitorēt situāciju un attiecīgi pielāgosim rekomendācijas mājdzīvnieku īpašniekiem, ja situācija mainīsies," BBC citē Midlmisu.

Viens no iespējamiem vīrusa pārneses mehānismiem varētu būt, piemēram, ja dzīvnieks ir bijis kontaktā ar citu inficēto personu, no kuras elpceļiem izdalītie pilieni nonākuši dzīvnieka kažokā un attiecīgi dzīvniekam ciešs kontakts pēc tam bijis ar citu cilvēku.

"Campus" jau aprīļa sākumā vēstīja par neliela mēroga eksperimentu Ķīnā, kur pētīja, vai tādi mājdzīvnieki kā kaķi un mājas seski varētu būt riska faktors jaunā koronavīrusa izplatībā un aplipināt savus saimniekus vai citus cilvēkus. Tolaik Ķīnas zinātnieki secināja, ka SARS-CoV-2 var replicēties kaķu organismā, taču ir vairāki būtiski aspekti.

Pirmkārt, pētījums bija ar ļoti nelielu izlasi. Otrkārt, jāpiemin, ka eksperimentā kaķi tika inficēti apzināti, un vīrusa koncentrācija bija ļoti liela, kas nereprezentē realitātei pietuvinātu saskarsmi starp cilvēku un viņa mājdzīvnieku, kā izdevumam "Nature" komentēja Ohaio Štata universitātes virusoloģe Linda Saīfa. "Nav tiešu un pietiekamu pierādījumu, ka inficētie kaķi izdalīja gana daudz Covid-19 ierosinātāju, lai varētu inficēt cilvēkus," piebilda eksperte.

Ja ir konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai ir aizdomas par saslimšanu, vai jāievēro pašizolācija, un dzīvesvietā uzturas arī mājdzīvnieki, ieteikums varētu būt iespēju robežās ierobežot arī šo mājdzīvnieku saskarsmi ar citiem cilvēkiem, bet citādi satraukumam par inficēšanos no četrkājainajiem draugiem nav pamata.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!