Foto: Publicitātes foto
Latvijā ražīgi aizvadītas 25. Eiropas Putnu vērošanas dienas – ornitologi un dabas mīļotāji kopā piefiksējuši 46 946 putnus, tostarp pie mums arī visai reti novērojamas sugas.

Eiropas Putnu vērošanas dienās novērotos putnus uzskaita un apkopo gan katrā valstī atsevišķi, gan visā reģionā kopumā, izceļot arī neparastāko putnu sugu novērojumus.

"Eiropas neparastāko novērojumu vidū ir Sibīrijas čakstes novērojums Zviedrijā. Tā ir tikai otrā reize, kad šis putns fiksēts Zviedrijā," komentē Eiropas Putnu vērošanas dienu organizatoru komandas pārstāvis un Latvijas Ornitoloģijas biedrības ornitologs Andris Dekants.

Latvijā starp interesantākajiem novērojumiem minams lielgalvis – samērā reti novērojama nirējpīle, kas pie mums ir rets ieceļotājs un ligzdotājs. "Šogad septiņi šīs sugas pārstāvji novēroti Ķemeru Nacionālajā parkā," atklāj Dekants.

Tāpat visai reti un neparasti viesi mūsu pusē, kurus dabas vērotājiem izdevies piefiksēt, ir dzeltensvītru ķauķītis, jūras šņibītis, Lapzemes stērste un sarkanā klija.

Latvijā šoreiz samērā bieži izdevies pamanīt arī vairākas pūču sugas – ausaino pūci (8), bikšaino apogu (7), apodziņu (5), purva pūci (2) un meža pūci (1).

Savukārt visbiežāk ziņots par pelēko vārnu, lielo zīlīti, sīli, melno meža strazdu un meža pīli.

"Priecājamies redzēt, ka šoruden dalībnieku interese ir augusi, vairojot sabiedrībā interesi un arīdzan izpratni par dabas daudzveidību, izzinot putnu sugas un to dzīves ciklu. Neskatoties uz dzestrajiem un mainīgajiem laikapstākļiem, 30 pasākumos Latvijā iesaistījās vairāk nekā 600 dalībnieku. Daudzveidība vērojama arī individuālo pasākumu rīkotāju idejās, piedāvājot interesentiem ne tikai putnu vērošanas pārgājienus, bet arī iesaistīties putnu gredzenošanā, barotavu un būrīšu izgatavošanas darbnīcās un citās ar putnu tematiku saistītās aktivitātēs," gandarījumu pauž Eiropas Putnu novērošanas dienu koordinatore Latvijā Lāsma Semerova.

Vislielāko entuziasmu izrādīja putnu vērotāji Ķemeru Nacionālajā parkā un Dunduru pļavās, kur ekskursijās piedalījās aptuveni 100 interesentu.

Kopumā Eiropā un Centrālajā Āzijā tika organizēti vairāk nekā 1000 pasākumi un piefiksēti četri miljoni putnu. Latvijas Ornitoloģijas biedrība atgādina, ka Putnu dienas tiks organizētas arī pavasarī – 4. un 5. aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!