Pieciem vidusskolēniem arī šogad būs iespēja Ēnu dienā, kas norisināsies 5. aprīlī, doties uz Eiropas kodolpētniecības centru (CERN) Šveicē, lai iepazītos ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) un Latvijas Universitātes (LU) zinātnieku darbu vienā no pasaules ietekmīgākajām zinātnes laboratorijām, "Delfi" informēja RTU pārstāvji.

Vizīte CERN jauniešiem paredzēta no 3. līdz 5. aprīlim, kad vidusskolēni varēs ēnot Latvijas pārstāvi CERN Tomu Torimu, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktoru un daļiņu fiziķi Kārli Dreimani, RTU pētnieku Andri Ratku, kā arī divus doktorantus – RTU pētnieci Antru Gaili un LU pētnieku Valtu Krūmiņu.

Ko Latvijas pētnieki tur dara? Torima uzdevums ir koordinēt Latvijas un CERN sadarbību, kā arī veidot stratēģiju Latvijas sadarbībai ar CERN nākotnē, bet Dreimanis vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS ("The Compact Muon Solenoid"), kura mērķis ir atklāt jaunus fizikas fenomenus. Ratkus pienākums ir koordinēt Latvijas zinātnieku iesaisti starptautiskajos projektos, kuru mērķis ir nodrošināt ilgtspēju nākotnes paātrinātajiem un attīstīt jaunas tehnoloģijas biofizikas un medicīnas pētījumiem vēža ārstēšanai, savukārt Gaile studē RTU un LU kopējā doktorantūras programmā "Daļiņu fizika un paātrinātāju tehnoloģijas" un CERN izstrādā drošības kontroles sistēmas jaunajam apakšdetektoram, kā arī CMS eksperimentā nodarbojas ar fizikas analīzi. Arī Krūmiņš studē minētajā doktorantūras programmā un CERN strādā AEgIS ("Antihydrogen Experiment: Gravity, Interferometry, Spectroscopy") eksperimentā, kura mērķis ir brīvās krišanas paātrinājuma mērījumi, izmantojot antiūdeņradi.

Daudz sarežģītu nosaukumu un konceptu, vai ne? Ja esi vidusskolēns un tevi aizrauj daļiņu fizikas sarežģītā pasaule, nekavējies un piesakies! Doties uz "Ēnu dienas" vietni un vakanču sadaļā izvēlies "Rīgas Tehnisko universitāti", kā arī kādu no augstāk minētajiem zinātniekiem, kuru ēnot. Tā kā vietu skaits ir ļoti ierobežots, pretendentiem jāpievieno motivācijas vēstule, kurā jāpamato sava interese par CERN un Latvijas zinātnieku darbu tajā. Jāieskicē, ko vēlies uzzināt, apmeklējot prestižo pētījumu centru, kā arī jānorāda, kur vēlies studēt pēc vidusskolas absolvēšanas. Atlase notiks līdz 16. martam, bet pieci skolēni, kas dosies uz CERN, tiks paziņoti 17. martā.

Pārējām RTU "Ēnu dienas" vakancēm var pieteikties līdz 13. martam "Ēnu dienas" vietnē, bet atlase notiks līdz marta beigām.

Tiem, kas dosies uz Šveici, ar ceļu un izmitināšanu saistītos izdevumus apmaksās no Izglītības un zinātnes ministrija piešķirtā budžeta.

CERN iepazīšana jauniešiem, kurus interesē karjera eksaktajās zinātnēs, ir noderīga, jo nākotnē tas var kļūt par Latvijas jauno zinātnieku darba vietu. Latvija 2021. gadā kļuva par CERN asociēto dalībvalsti, kas dod iespējas jaunajiem zinātniekiem strādāt CERN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!