No 16. aprīļa Rīgā, Līvu laukumā, ir apskatāma izstāde "#ZinātneLatvijai 2021", kas vēsta par 14 radošiem un iedvesmojošiem mūsdienu Latvijas zinātniekiem un zinātniecēm, portālu "Delfi" informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Izstādi veido zinātnieku fotoportreti un apraksti, turklāt, izmantojot QR koda skenēšanas funkciju, ikviens savā viedtālrunī var noskatīties trīs minūšu video stāstu, tādējādi tuvāk iepazīstot gan zinātnieku, gan viņa pārstāvēto zinātnes nozari. Gatavojoties digitālajai Zinātnieku naktij, aicinām apmeklēt izstādi klātienē, ievērojot valstī noteiktos drošības noteikumus Covid-19 ierobežošanai.

IZM jau ceturto gadu veido izstādi "#ZinātneLatvijai", kas ik gadu ar citu zinātnieku portretiem stāsta par zinātnes daudzveidību un spēku. Izstāde ir viesojusies nozīmīgos kultūras un izglītības centros Rīgā un citās Latvijas pilsētās. Latvijas attīstības pamatā ir jaunu zināšanu radīšana un prasme tās lietpratīgi izmantot. Zinātnieki ir tā sabiedrības daļa, kas ar savu nerimstošo zinātkāri, pastāvīgo interesi, aizrautīgo degsmi un ambīcijām attīsta mūsu zināšanu kultūru.

Izstādē "#ZinātneLatvijai 2021" dažādu zinātnes nozaru daudzpusību atklāj 14 personības.

Piemēram, ķīmijas doktore Iveta Pugajeva Rīgas notekūdeņos atklāj nezināmo par sabiedrības veselību – notekūdeņi ir sabiedrības dzīvesveida spogulis. To izpēte visā pasaulē ir inovatīva pieeja, kas atklāj interesantus faktus par iedzīvotāju veselību un paradumiem, tostarp alkohola, tabakas, medikamentu un pat nelegālo vielu lietošanu.

Savukārt veterinārmedicīnas zinātņu doktors Armands Vekšins, palīdzot dzīvniekiem, tur rūpi arī par cilvēku veselību. Zinātnieks uzskata – ir jāveicina izpratne, ka veterinārijai ir milzīga nozīme sabiedrības veselībai kopumā un arī cilvēka slimību ārstēšanā.

Izstādē varēsi iepazīties arī ar to, ko savā ikdienā dara kompozītmateriālu konstrukciju pētnieks Kaspars Kalniņš, onkologs Arvīds Irmejs, socioloģijas pētniece Liene Ozoliņa, industriālie doktoranti Rūdolfs Rumba un Jānis Braunfelds, sabiedriskās zinātnes pētniece Baiba Prūse, biomīmikrijas pētniece Ruta Vanaga, izglītības zinātņu pētnieces Zanda Rubene un Linda Daniela, mākslīgā intelekta pētnieks Sergejs Kodors, farmakoloģijas pētniece Baiba Jansone, kā arī elektronikas un datorzinātņu pētnieks Kaspars Ozols.

Īsi videostāsti par pētniekiem skatāmi gan "Delfi" izveidotajā tēmturī "Zinātne Latvijai", gan "#ZinātneLatvijai" "YouTube" kontā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!