Foto: LU fotoarhīvs
Bronzas medaļas un ceļazīme uz finālu – ar šādu lielisku panākumu Ziemeļeirāzijas programmēšanas sacensību pusfinālu Sanktpēterburgā noslēdza viena no divām Latvijas Universitātes (LU) studentu komandām. Aleksejs Zajakins, Aleksandrs Zajakins un Kristaps Čivkulis 310 komandu konkurencē izcīnīja devīto vietu un bronzas medaļu, kas nodrošina komandai arī ceļazīmi uz finālu Maskavā 2020. gada jūlijā.

"Komanda "LU 2" pēdējā gada laikā ļoti daudz gatavojās, piedaloties daudzās treniņnometnēs un tiešsaistes sacensībās. Komanda pastāvīgi uzlaboja sportisko formu, kas rezultējās ar citiem negaidītu uzvaru šī gada ceturtdaļfinālā Minskā. Gan pati komanda, gan arī tās pazinēji ieguva pārliecību par veiksmīgu startu pasaules pusfinālā, t.i., komandai bez lieka stresa vajadzētu kvalificēties fināla sacensībām," par sacensībām stāsta komandu treneris, LU Datorikas fakultātes dekāns profesors Guntis Arnicāns.

""LU 2" komanda sacensības iesāka mierīgi un apdomīgi. Pirmās stundas laikā no apmēram 50. vietas tā pietuvojās 20. vietai. Vēl pēc divām stundām daudziem par pārsteigumu tā iekļuva līderu pulkā. Pēc nepilnām trim stundām komanda stabili ieņēma trešo vietu. Tik augstā vietā pusfināla sacensību gaitā LU komandas vēl nekad nebija atradušās. Atlikušie četri uzdevumi bija ļoti smagi un diemžēl risinājums noteiktajā laika limitā – divās stundās – rokās nedevās," komandas sniegumu komentē Arnicāns.

Komanda "LU 1" (Ingus Jānis Pretkalniņš, Roberts Leonārs Svarinskis un Aleksejs Naumovs) sacensības iesāka atbilstoši savām spējām – pēc stundas un 45 minūtēm bija jau atrisinājusi četrus uzdevumus. "Diemžēl vairāk sekmīgu risinājumu nebija. Neskatoties uz neveiksmīgo sacensību otro daļu, komanda ieguva vērtīgu pieredzi. Nākošajā gadā daļai no viņiem būs jāveido LU spēcīgākā komanda, jo diviem "LU 2" komandas dalībniekiem vairs nebūs atļauts piedalīties sacensībās," skaidro Arnicāns.

Kopumā komanda "LU 2" atrisināja astoņus no 12 uzdevumiem, kas ir tikai par diviem uzdevumiem mazāk nekā uzvarētājiem. Starp komandām, kas atrisināja astoņus uzdevumus, "LU 2" uzrādīja labāko laiku. Jāatzīmē, ka tuvākie konkurenti no Baltkrievijas Valsts universitātes tikai 31 sekundi līdz sacensību beigām atrisināja devīto uzdevumu un izspieda mūsu komandu no sudraba medaļu pozīcijas. Puiši ir apņēmības pilni gatavoties, lai finālā būtu vēl labāks rezultāts.

LU komandas sacensībām sagatavoja Datorikas fakultātes profesors Guntis Arnicāns un pētnieks Jevgēnijs Vihrovs.

LU studentu komandu dalību sacensībās atbalsta: AS "Emergn", SIA "eazyBI", SIA "Datakom", AS "RIX Technologies", SIA "TestDevLab", SIA "ZZ Dats", "VISMA" grupas uzņēmumi Latvijā, SIA "whiteCryption", Amerikas latvieši, kuri pārstāv "Friends of the University of Latvia" - LU Goda biedrs Roberts Blumbergs, Latvijas goda konsuls Mičiganā Andris Lācis un Galenieku ģimene. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds un RTU Attīstības fonds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!