Lielie valodu modeļi un čatboti, kurus tie darbina, ir pēdējā pusgada "karstais temats" mākslīgā intelekta (MI) jomā. Turklāt ne tikai industrijas zinātāju vidū – ar čatbotiem gan izklaidējas, gan arī darbā tos nu izmanto arvien plašāks cilvēku loks. Neapšaubāmi, sabiedrībā populārākais čatbots šobrīd ir "ChatGPT". Par tā sniegtajām iespējām pārsteigti ir daudzi. Bet vai esi dzirdējis par alternatīvu versiju, kur atbildes uz tev interesējošiem jautājumiem sniedz kaķi?

"Agri vai vēlu tam bija jānotiek," secina zinātnes žurnālists, populārzinātniskā raidījuma "NOVA" viens no vadītājiem un podkāsta "Unsung Science" veidotājs Deivids Pougs. "Iepazīstieties ar "CatGPT" – "ChatGPT" parodiju, kas uz katru ievadi atbild tā, it kā būtu kaķis," raksta Pougs savā "Twitter" kontā un piedāvā parunāt ar "mākslīgā intelekta" kaķi.


Tiesa, no mākslīgā intelekta tur nekā nav – atbildes neģenerē apmācīts valodas modelis. Tie vienkārši ir daudzi "mjau" dažāda garuma teikumos un frāzēs. Būsim godīgi, arī īstie kaķi tieši šādi atbildētu uz jautājumu, ko viņi domā par Šrēdingera kaķa paradoksu.

Foto: Ekrānuzņēmums

Interesants gan ir veids, kā "CatGPT" tapa. To uzprogrammēja holandiešu tehnoloģiju žurnālists Vauters van Deike, prasot palīdzību īstajam "ChatGPT". "Mans pirmais jautājums bija: "Uztaisi vietni, izmantojot HTML un CSS, kas vizuāli izskatās kā "ChatGPT"," savā "GitHub" profilā raksta van Deike. Nācies gan nedaudz papūlēties un pačatot ar botu, lai tiktu pie vēlamā rezultāta, taču "čatbots bija gana noderīgs, lai uzprogrammētu lapas pamatstruktūru".

Protams, ka "CatGPT" nolūks ir tikai viens – izklaide un uzjautrināšanās. "Uzsvēršu – šī lapa neizmanto "ChatGPT" vai jebkādu citu MI, lai ģenerētu atbildes. Arī ar lietotāja ievadīto tekstu nekas netiek iesākts. Programma vienkārši uz jebkuru ievadi atbild ar nejauši ģenerētu "mjau" virkni."

Un kas gan būtu internets bez kaķiem? Tāpēc nav nekāda pārsteiguma uzzināt, ka van Deikes ideja nav nekas unikāls – tīmeklī atrodamas vēl vairākas līdzīgas "CatGPT" parodijas. Lai nebūtu tik garlaicīgi, dažas no tām bez ņaudieniem atbildēs iekļauj arī animētas kaķu bildes.
Foto: Ekrānuzņēmums
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!