Foto: EPA/Scanpix/LETA
Šonedēļ arī Latvijā sociālajā vietnē "Facebook" atkal "uzpeldējis" attēls, kurā redzams, kā sieviete ar vienu roku nes it kā cilvēka līķi, ietītu melnā plastmasas maisā, ar piebildi, ka šī "neparasti spēcīgā sieviete" esot pierādījums – Covid-19 pandēmija ir pārspīlēta.

"No Covid 19 mirušo milzīgajam skaitam tic tikai tie, kuri tic ari tam, ka no Covid 19 mirušo sieviete bez piepūles var panest ar vienu roku…" vēstīts lietotāja piebildē virs attēla, kurā ar bultiņu norādīts, kā sieviete ar vienu roku nes cilvēka "līķi". Ar ierakstu nepilnas diennakts laikā dalījušies jau vairāk nekā 900 cilvēki.

Tikai problēma ir tāda, ka attēlā, protams, nav cilvēku līķu. Šis attēls ir ziņu aģentūras EPA fotogrāfa uzņemts (attēla oriģināls meklējams šeit), un tajā redzama sieviete, kas piedalās simboliskā protesta akcijā Floridā, iebilstot pret pārlieku ātru noteikto ierobežojumu atvieglošanu.

Bildes oriģināla parakstā EPA vietnē vēstīts, ka aktīviste Draudzības lāpas parkā Maiami, Floridā, nes maisus, kas reprezentē cilvēku mirstīgās atliekas, noturot "simboliskas bēres", tādējādi norādot uz sekām, ko varētu nest ekonomiskās aktivitātes pārlieku strauja atjaunošana, neieviešot pienācīgus atbalsta pasākumus.

Protesta akcija notika 27. maijā, un attēls maldinošā kontekstā tīmeklī ārvalstīs sāka cirkulēt jau drīz pēc tam.

No cita rakursa pasākumu iemūžināja arī ziņu aģentūra AFP, parakstā minot, ka "protesta akcija notikusi, lai godinātu tos, kuru dzīvības zudušas jaunā koronavīrusa izraisītās slimības pandēmijā un pieprasītu atbildību no Floridas gubernatora Rona Desantisa un ASV prezidenta Donalda Trampa par viņu neizdarību."

Tādējādi secināms, ka šīs fotogrāfijas izmantošana, lai popularizētu naratīvu, ka Covid-19 pandēmija ir vai nu pārspīlēta vai plānota (sazvērestību teoriju piekritēji ieviesuši terminu "plāndēmija" no vārda "plānot" un "pandēmija), ir maldinoša rīcība un nekādi nepierāda to, ka Covid-19 upuru skaits ir pārspīlēts.

Ja attēlā pie viena no maisiem redzams uzraksts "50 tūkstoši inficēto" ("50k infected"), tad secināms, ka Floridā jūnijā un jūlijā inficēšanās strauji uzņēma apgriezienus, un inficēto skaits augusta sākumā jau tuvojas pusmiljonam cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!