Pirmajam drona lidojumam uz citas planētas bija jānotiek jau aizvadītajā svētdienā, 11. aprīlī. Taču rotoru izmēģinājums bez paša pacelšanās manevra pāris dienas iepriekš nenesa gaidītos rezultātus – inženieri drošības labad nolēma nesteigties un lidojumu pārcelt uz 14. aprīli. Taču nu skaidrs, ka arī šo trešdien "Ingenuity" gaisā vēl nepacelsies.

NASA komanda ir apkopojusi datus par piektdien veikto rotoru izmēģinājumu un secinājusi – būs nepieciešams modificēt un pārinstalēt drona lidojumu vadības programmatūru. Nav zināms, tieši cik laika tas prasīs, tāpēc NASA pašlaik vēl konkrētu datumu, kad lidojumu mēģinās veikt, neizziņoja. Cerība esot, ka visi nepieciešamie darbi varētu būt pabeigti tā, lai dronu gaisā paceltu nākamnedēļ.

Modificētā programmatūra vispirms tiks pārraidīta roveram "Perseverance", kurš to pārsūtīs turpat netālu esošajam "Ingenuity". Visas pārējās drona funkcijas strādā kā plānots – gan bateriju uzlāde ar saules paneļiem, gan sakaru sistēmas saziņai ar roveru.

Jāatgādina, ka drons, kura masa ir 1,8 kilogrami, aprīkots ar divām kamerām, taču tam nav sensoru un mērierīču zinātniski vērtīgu datu vākšanai. Galvenais mērķis ir pats izmēģinājuma lidojums – pierādīt, ka uz planētas ar ļoti retinātu atmosfēru iespējams veikt kontrolētu lidojumu ar rotoru dronu. Ja šis koncepts uz Marsa strādās, nākotnē jau varēs domāt arī par Marsa izpētes droniem, kas aprīkoti ar zinātniskajiem instrumentiem.

Kamēr NASA Reaktīvās kustības laboratorijas inženieri veic nepieciešamās izmaiņas drona programmatūrā, ar zinātniskajiem instrumentiem labi "bruņotais" rovers pacietīgi gaidīs turpat blakus, paralēli papētot netālu esošos iežus un gatavojoties vienam no būtiskiem eksperimentiem – MOXIE jeb Mars Oxygen In Situ Resource Utilization Experiment. Uzdevums – pārbaudīt, vai ar šo instrumentu no Marsa atmosfēras, kas galvenokārt sastāv no ogļskābās gāzes, iespējams saražot skābekli. Plānojot astronautu misijas nākotnē, skābekļa ražošanai uz vietas būs būtiska loma – visu nepieciešamo uz Marsu līdzi kosmosa kuģos nepaņemt.

Līdz ko "Ingenuity" būs pabeidzis izmēģinājuma lidojumu sēriju, "Perseverance" rovers savu mazo kompanjonu pametīs un dosies tālāk savā misijā – meklēt senas mikroskopiskas dzīvības pēdas Jezero krāterī un ievākt Marsa paraugus nogādāšanai atpakaļ uz Zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!