NASA jaunākais Marsa rovers "Perseverance" jau pusotru gadu darbojas Jezero krāterī, kur savulaik bijis liels ezers. Viens no rovera uzdevumiem ir ievākt un speciālos konteineros noglabāt sarkanās planētas paraugus vēlākai nogādāšanai uz Zemi. Kaut rovers aprīkots ar nelielu ķīmisko laboratoriju un var veikt vienkāršu paraugu analīzi, tā iespējas ne tuvu nav tādas kā laboratorijās uz Zemes. Taču šobrīd NASA var droši teikt – Persijs ir ievācis ar organiskiem savienojumiem bagātu Marsa materiālu.

Kopš jūlija sākuma rovers ievācis četrus paraugus no tā reģiona Jezero krāterī, kur pirms vairākiem miljardiem gadu tajā ieplūdusi upe. "Ieži, kurus mēs pētām šajā senajā upes deltā, ir ar līdz šim augstāko organisko savienojumu sastāvu, kādu "Perseverance" misijas laikā esam atraduši," preses konferencē paziņoja viens no projekta zinātniekiem Kens Fārlijs. "Organiskās molekulas, protams, ir dzīvības pamatelementi," piebilda zinātnieks.

Viens īpaši intriģējošs paraugs ir iegūts no nepilnu metru plata ieža, ko komanda nodēvējusi par "Wildcat Ridge" un kas veidojies senā ezera gultnē. Rovera SHERLOC instruments, kas paredzēts organisku vielu klātbūtnes noteikšanai paraugos, tajā atradis lielu daudzumu organisko savienojumu un sulfātu.

"Zinām, ka uz Zemes sulfātu nogulumos labi saglabājas organiskās molekulas, kā arī šie nogulumi labi saglabā pazīmes, kas liecina par dzīvības klātbūtni," norāda Sunanda Šarma, viena no SHERLOC instrumenta komandas pētniecēm.

Tiesa, vēl nevar apgalvot, ka šie uz Marsa atrastie organiskie savienojumi neapšaubāmi liecinātu par reiz bijušas dzīvības pēdām. Organiski savienojumi var veidoties arī tīri ģeoloģiskos procesos, bez mikroskopiskas dzīvības līdzdalības. "Perseverance" iegūtie paraugi un analīze nav pietiekama, lai izdarītu šādus secinājumus. Arī nākotnē ar rovera rīcībā esošajiem instrumentiem, visticamāk, nebūs gana, lai paziņotu – uz Marsa savulaik tiešām bijuši mikrobi vai cita veida dzīvība. Tam būs nepieciešams īstenot jau sen ieplānoto Marsa paraugu atgādāšanu atpakaļ uz Zemi. Tas varētu notikt ne ātrāk par 2033. gadu.

Tad gan paraugus varēs izpētīt ar visu modernāko laboratorijās pieejamo aprīkojumu un metodēm. "Perseverance" priekšā vēl gana daudz rakšanas un urbšanas darbu – no 43 tā rīcībā esošajiem konteineriem paraugu uzglabāšanai šobrīd aizpildīti ir 15.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!