NASA Marsa izpētes rovers "Perseverance" jeb Persijs jau gandrīz divus gadus ripinās pa senā Jezero krātera gultni. Šajā laikā tam izdevies sekmīgi ievākt un speciālos cilindros noglabāt gandrīz 20 Marsa iežu un regolīta paraugus, kā arī vienu Marsa atmosfēras paraugu. Taču neilgi pirms Ziemassvētkiem Persijs sagatavojis vienu dāvanu arī nosūtīšanai uz Zemi, pavēstījusi NASA.

Tas noticis tieši Ziemas saulgriežu dienā – 21. decembrī. Nu rovera "vēderā" titāna cilindros palikuši 17 Marsa paraugu, bet tuvāko divu mēnešu laikā Persijs uz Marsa virsmas atstās vēl citus paraugus – kopumā desmit. Žēl tikai, ka uz Marsa nav eglītes, zem kuras dāvanu paslēpt.

Šis paraugs iegūts 2022. gada 31. janvārī un visu atlikušo gadu vadāts līdzi. Kļūdas pieļaut nedrīkst, tāpēc Persijs no glabātavas savā "vēderā" paraugu izņēma lēnām un prātīgi – šis process prasīja gandrīz stundu. Cilindrs nomests no nepilna metra augstuma, un pēc tam ar rovera robotisko roku pārbaudīts gan tas, vai cilindrs nav nokritis ceļā riteņiem, gan arī tā stāvoklis. Cilindram jāatrodas guļus, jo vienā cilindra galā ir speciāls paplašinājums, kas paredzēts tā ērtākai pacelšanai. Ja tas būtu palicis vertikālā stāvoklī, inženieri aktivizētu procedūru, kurā rovers ar robotisko roku cilindru apgāztu. Izmēģinājumos uz Zemes cilindri vertikālā stāvoklī palika apmēram 5% gadījumu.

Attēls: NASA/JPL-Caltech

Kaut neliela, tomēr pastāv varbūtība, ka roveram uz Marsa turpmākajos mēnešos nāksies izmantot cilindra apgāšanas manevru.

Kā katra vērienīga NASA misija, arī šī ir sadalīta posmos, un pirmais lielais Persija darba cēliens noslēgsies 6. janvārī. Riks Velšs, viens no projekta atbildīgajiem menedžeriem NASA Reaktīvās kustības laboratorijā, norādīja – sekmīga pirmā parauga novietošana ir lielisks veids, kā atzīmēt šī posma noslēgšanos.

Kaut arī pašam roveram ir dažādi instrumenti, kas var veikt paraugu analīzi, tomēr visvairāk varēsim uzzināt tad, ja pie jauniem Marsa paraugiem tiks laboratorijas uz Zemes. Persija darbs, ievācot un uzglabājot paraugus, ir pirmā fāze ambiciozā plānā nogādāt šos paraugus atpakaļ uz Zemi. Nekas tāds uz Marsa iepriekš vēl nav darīts. Plānots, ka daļa paraugu paliks pie Persija visu laiku līdz brīdim, kad NASA būs gatava uz Marsu nosūtīt tehniku paraugu savākšanai. Tad Persijs paraugus aizgādātu līdz automatizētam kuģim, ievietotu nelielā raķetē, kas savukārt paraugus nogādātu Marsa orbītā. Tur tos pārtvertu cits kuģis, kam paraugi jānogādā atpakaļ uz Zemi.

Bet kāpēc tad izmētāt paraugus pa Marsa virsmu? Kosmosa misijās "plānu B" nekad nav par daudz, un arī šis ir viens no tādiem. Ja kaut kādu iemeslu dēļ Persijs nevarēs nogādāt pie sevis palikušos paraugus līdz raķetei, palīgā nāks vairāki droni, kas pacels zemē esošos cilindrus un nogādās vajadzīgajā vietā. To, ka dronus iespējams lidināt arī ļoti retinātajā Marsa atmosfērā, NASA jau pierādījusi ar lielisko "Inegenuity" minihelikopteru, kas pārspējis visas inženieru cerības. Tiesa, līdz pirmajām dāvanām no Marsa vēl būs jāuzgaida kādi 10 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!