Foto: AP/Scanpix/LETA

Šajā nedēļas nogalē starp Zemes un Mēness orbītām izlidos pietiekami liels asteroīds, kurš spētu iznīcināt pilsētu, vēsta BBC.

Objekts ar nosaukumu 2023 DZ2 tika atklāts pirms mēneša. Sestdien tas lidos 515 000 kilometrus no Mēness, bet pēc dažām stundām lidos garām Zemei apmēram 68 000 kilometru attālumā. Kā norāda BBC, tik milzīgs asteroīds, kura diametrs ir no 40 līdz 90 metriem, reti pienāk tik tuvu planētai.

Saskaņā ar NASA teikto, tā ir svarīga iespēja astronomiem papildināt zināšanas par asteroīdiem, ja tiktu atklāts bīstams objekts, kas varētu trāpīt Zemei.

"Nav izredžu, ka šis" pilsētas slepkava" ietrieksies Zemē, taču tā pietuvošanās Zemei piedāvā lielisku iespēju veikt novērojumus," sacīja Eiropas Kosmosa aģentūras planētu aizsardzības vadītājs Ričards Moisls.

Tā kā asteroīds būs tikai 68 000 km attālumā, tas būs redzams caur binokli un maziem teleskopiem visā pasaulē. Paredzams, ka notikums tiešraidē būs vērojams "The Virtual Telescope Project" platformā.

Minētais asteroīds atgriezīsies Zemes orbītā 2026. gadā, taču zinātnieki mierina, ka arī tad tas diez vai apdraudēs planētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!