Foto: AFP/Scanpix/LETA

"SpaceX" manekens – Zvaigžņu vīrs jeb "Starman" – sarkanajā "Tesla Roadster" pirmo reizi palidojis garām mūsu sarkanajam kaimiņam Marsam.

Jāatgādina, ka Zvaigžņu vīrs kosmosā tika "uzšauts" 2018. gada 6. februārī, kad debitēja "SpaceX" smagā nesējraķete "Falcon Heavy". Jaunu raķešu sistēmu izmēģinājumi ir riskanta lieta, tāpēc parasti pirmajos startos tās orbītā nenogādā tādu vērtīgu kravu kā mākslīgos pavadoņus, bet gan vienkārši masas ekvivalentu īstai kravai.

Taču Īlons Masks nebūtu Īlons Masks, ja neizmantotu izdevību paveikt ko atmiņā paliekošu. Tā vietā, lai uz nesējraķetes "uzsēdinātu", piemēram, betona vai čuguna gabalu, izmēģinājuma kravai Masks piedāvāja savu ķiršu sarkano "Tesla Roadster" spēkratu, kuru braši kosmosa dzīlēs "stūrēs" par Zvaigžņu vīru iesauktais manekens.

"Tesla" ar manekenu nu apriņķo Sauli reizi 557 Zemes dienās, un Zvaigžņu vīra atrašānās vietai var sekot līdzi vietnē whereisroadster.com. Šobrīd sarkanā "Tesla" ir veikusi jau vairāk nekā 2,1 miljardu kilometru, un tas ir tikai pats sākums. Aplēses liecina, ka "Tesla" mēros ceļu ap Sauli vēl miljoniem gadu, līdz ietrieksies vai nu Zemē vai Venērā.

Nupat savā ceļā ap Sauli Zvaigžņu vīram bija iespēja pasveicināt Marsu no salīdzinoši neliela attāluma – ap 8 miljoniem kilometru jeb 0,05 astronomiskajām vienībām (vidējam attālumam no Saules līdz Zemei). Ja nu tas Zvaigžņu vīram nešķita gana tuvu, tad nāksies pagaidīt līdz 2035. gada 22. aprīlim, kad "Tesla Roadster" lidos garām Marsam jau tikai 2,3 miljonu kilometru attālumā. Savukārt Zemei garām lidojuma trajektorija vedīs vien tikai 2047. gadā.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!