Matemātika, fizika, ķīmija, bioloģija, informātika – šie priekšmeti skolas laikā daļai cilvēku mēdza sagādāt galvassāpes, bet vēl citiem uzdzina žāvas. Taču patiesībā, nedaudz papētot, var redzēt, cik nozīmīgi tie ir, jo sniedz zināšanas, kas ikdienā vajadzīgas teju vienmēr. It īpaši tas noder tagad, kad bērniem mācības norit attālināti un vecākiem jākļūst par skolotājiem. Ar iemesliem, kāpēc turpināt interesēties par eksaktajām zinātnēm arī pēc skolas beigšanas, dalās "STEaMup" komanda.

Asini prātu ar STEM

Arī smadzenes jātrenē – regulāra dažādu uzdevumu vai prāta vingrinājumu izpilde var palīdzēt saglabāt asu prātu līdz sirmam vecumam. Tas, protams, nenozīmē, ka nepieciešams rēķināt ķīmiskas formulas vai augstskolā apgūstamās augstākās matemātikas uzdevumus. Prāta asināšanai pietiek arī ar krustvārdu mīklām, sudoku, teksta uzdevumiem vai citiem atjautības vingrinājumiem. Taču smadzeņu trenēšanai var noderēt arī kāds populārzinātnisks raksts par jaunumiem bioloģijas nozarē vai padziļināta dabaszinātņu temata izpēte. Turklāt prāta asināšana palīdzēs arī aizpildīt laiku, dzīvojot pa māju, kamēr valstī noteikta ārkārtas situācija.

Atbalsts jaunākajai paaudzei

Vecvecāku vai vecāku interese par STEM priekšmetiem var būt arī atbalsts bērniem un jauniešiem, kas šos priekšmetus vēl tikai sāk apgūt. Zinoši vecāki var palīdzēt ne tikai ar ikdienas mājasdarbu pildīšanu, bet arī bērnu ieinteresēšanu. It īpaši tagad, kad vecāki vēl vairāk nekā parasti ir iesaistīti mācību vielas apgūšanā. Kāpēc gan kopā neizpētīt to, kā, piemēram, rodas zibens vai kāpēc, pudelē ar kolu iemetot "Mentos" dražeju, sākas ķīmiska reakcija? Ja blakus ir kāds, ar ko kopīgi izzināt STEM pasauli un dalīties iespaidos par izpētīto, vēlme iegūt jaunas zināšanas noteikti būs stipri lielāka.

STEM kā atspēriena punkts karjerai

Aizraušanās ar STEM priekšmetiem maina to, kā cilvēks domā. Attīstās prasme analizēt, izdarīt secinājumus un meklēt risinājumus. Viens no galvenajiem uzdevumiem jebkurā STEM priekšmetā ir problēmas atrisināšana, ar ko ikdienā nākas saskarties dažādās situācijās. Līdz ar to, ja padziļināti apgūti STEM priekšmeti, arī racionāla pieeja problēmām rodas dabiski. Turklāt eksaktās zinātnes ir arī daļa no tehnoloģijām, kas jau tagad aizņem lielu daļu mūsu ikdienas un, gadiem ejot, tikai kļūs arvien nozīmīgākas.

Kur meklēt STEM

Mūsdienu tehnoloģiju laikmetā pastāv vairāk nekā viens veids, kā sevi turpināt izglītot arī pēc skolas beigšanas. Taču viens no vienkāršākajiem veidiem viennozīmīgi ir interneta resursu izmantošana. Tādās vietnēs kā "YouTube" iespējams izmantot dažādu kanālu publicēto saturu, piemēram, "SciShow", "Ted-ed Video". Tāpat arī mājaslapa Steamup.lv regulāri tiek papildināta ar dažādiem teksta uzdevumiem un izglītojošiem video par STEM nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!