Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pirmo reizi 11 gadu laikā Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) izsludina jaunu astronautu atlasi. Latvija arī ir EKA asociētā dalībvalsts, un arī Latvijas iedzīvotājiem būs visas iespējas izmēģināt veiksmi un pieteikties atlasei. Protams, viegli nebūs, jo EKA paredz, ka interese un konkurence būs milzīga, kā tas allaž notiek, ja runa ir par tik kārdinošu un aizraujošu amatu kā astronauts. Taču arī potenciālie ieguvumi ir iespaidīgi – daži no šajā atlasē izvēlētajiem un vēlāk apmācītajiem cilvēkiem dosies arī līdz Mēnesim.

Iepriekšējās EKA paaudzes astronauts no Lielbritānijas Tims Pīks (attēlā apakšā) speciāli atlases izziņošanai organizētā EKA tiešsaistes preses konferencē vērtēja, ka šis laiks ir ļoti aizraujošs, lai kļūtu par astronautu, jo tuvā nākotnē plānotas vairākas patiesi iespaidīgas misijas.

Veterāns no Beļģijas, Franks de Vinne, kurš šobrīd vada EKA Eiropas Astronautu centru Ķelnē, klāstīja, ka arī jaunajai astronautu paaudzei tuvākajos piecos līdz 10 gados primārais uzdevums, visticamāk, būs lidojumi uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), taču šobrīd notiek darbs ar starptautiskajiem partneriem pie nākotnes programmām, no kurām viena ir "Lunar Gateway" jeb neliela kosmosa stacija Mēness orbītā. Pašlaik ir diezgan droša garantija, ka trīs EKA astronauti dosies uz šo bāzi, bet tas nav galīgais limits – nākotnē, visticamāk, būs papildu lidojumi. Tāpat viņš norādīja, ka EKA vēlas savus astronautus nogādāt arī uz Mēness virsmas.

Taujāts, kāpēc šobrīd tiek izsludināta atlase, ja aizvien ir aktīvi iepriekšējā "iesaukuma" astronauti, EKA ģenerāldirektors Johans Dītrihs Vorners uzsvēra, ka 10 gadi ir visai ilgs laiks. Jā, kaut aizvien EKA ir spējīgi astronauti, vajag nodrošināt pēctecību un zināšanu nodošanu. "Esmu drošs, ka atradīsim labākos," pārliecināts ir Vorners.

Kādus cilvēkus tad EKA meklē? Preses konferencē EKA pārstāvji uzskaitīja dažas no prasībām. Kandidātam jābūt ar vismaz maģistra grādu – der speciālisti matemātikā, inženierzinātnēs, informāciju tehnoloģiju jomā, medicīnā. Jābūt ar vismaz trīs gadu pieredzi specialitātē, piemēram, strādājot slimnīcā vai laboratorijā. Papildu maģistra grāds vai doktora grāds būs priekšrocība, bet nav obligāta prasība. Labi jāpārvalda angļu valoda un vismaz vēl viena valoda (nav būtiski, kura no Eiropas valstu oficiālajām valodām ir kā otrā valoda).

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tā kā kosmiskie lidojumi neizbēgami saistās ar paaugstinātu risku, jābūt spējai saglabāt mieru paaugstināta stresa apstākļos. Kandidātiem jābūt ļoti motivētiem un arī jābūt gataviem, ka no astronautiem tiks sagaidīta dalība dažādos medicīniskos un cita veida eksperimentos.

EKA šoreiz uzņems astronautus nosacīti divās kategorijās. Aptuveni četri līdz seši kļūs par karjeras astronautiem, proti, pilna laika EKA darbiniekiem, kas iesaistīsies ilgtermiņa projektos, sarežģītākajās no misijām, pie kurām droši vien pieskaitāmi arī ieplānotie lidojumi uz Mēness "Gateway" staciju.

Otra grupa būs rezerves astronauti – ap 20 cilvēki tiks piesaistīti atsevišķām, konkrētām misijām, un te var pieteikties ikvienas EKA dalībvalsts pilsonis, tātad arī Latvijas pilsoņi.

Taču tiem, kas galu galā nekļūs par astronautiem, EKA pārstāvji mudināja nepadoties, jo tā nebūt nav vienīgā profesija un veids, kā var iesaistīties kosmosa izpētē EKA speciālistu rindās. Aģentūras karjeras portālā ir iespējams iepazīties ar vēl virkni karjeras iespēju.

Pieteikšanās notiks tiešsaistē laikā no 31. marta līdz 28. maijam EKA mājaslapā, klikšķinot šeit. Jāiesniedz CV, motivācijas vēstule, pases kopija, izziņai par veselības stāvokli no aviācijas medicīnas speciālista, tāpat būs jāaizpilda anketa un jāatbild uz jautājumiem. Sīkāk par prasībām varēs uzzināt tad, kad tiks atvērta pieteikšanās.

Gan par Latvijas iedzīvotāju, gan uzņēmumu iespējām iesaistīties kosmosa izpētē preses konferencē plašāk informēs arī Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija trešdien, 17. februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!