Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pēc 30 gadus ilgas gatavošanās Austrālijā beidzot sākta kolosālā SKA radioteleskopa būvniecība. Par ieceres vērienu liecina jau nosaukums – SKA ir abreviatūra no "Square Kilometer Array" jeb antenu lauka, kas pletīsies kvadrātkilometra lielumā. Ko šī ietaise darīs? Ļoti uzmanīgi klausīsies Visumā. Iespējams, cerot sadzirdēt arī kādus signālus no inteliģentām citplanētu būtnēm. Galvenais, lai nesanāk kā tai radioastronomu komandai, kas 17 gadus meklēja avotu mistiskam radiosignālam kosmosā un atmosfērā, kaut tā izcelsme bija rodama daudz, daudz tuvāk.

Galvenais, lai nesanāk kā tai radioastronomu komandai, kas 17 gadus meklēja avotu mistiskam radiosignālam kosmosā un atmosfērā, kaut tā izcelsme bija rodama daudz, daudz tuvāk – šis ir ļoti slavens "zinātnisks misēklis".

Šis zemo frekvenču uztveršanai pielāgotais antenu lauks būšot astoņkārt jutīgāks par jebkuru līdzīgu radioteleskopu mūsdienās un spēs kartēt naksnīgās debesis 135 reizes ātrāk, nekā pašreiz iespējams. SKA zemo frekvenču antenu lauks būšot tik jutīgs, ka spēs fiksēt lidostas radara izstarotos viļņus uz planētas, kas atrodas desmitiem gaismas gadu attālumā.

Vēl kādu salīdzinājumu? SKA spēšot fiksēt signālu no mobilā telefona, kas atrodas kabatā astronautam uz Marsa 225 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!