Foto: Shutterstock
26. aprīlis ir zīmīgs ne tikai ar Čornobiļas atomelektrostacijas (ČAES) katastrofu. Šajā datumā notikusi arī cita "čornobiļa". Tieši pirms 25 gadiem kāds students nolēma, ka labs veids savu spēju apliecināšanai ir inficēt universitātes datorus ar paša radīto datorvīrusu, kas spēj salaist grīstē ne tikai programmatūru, bet mērķēja arī uz "dzelžiem" – BIOS čipu mātesplatē. Šo vīrusu nenojaušot izplatīja arī vairāki respektabli programmatūras izstrādātāji, un pat veikalu plauktos nonāca jau inficēti IBM datori. Tikai vēlāk kaitnieciskā programmatūra ieguva nosaukumu "Čornobiļa", jo ik gadu aktivizējās 26. aprīlī.

Kā bumbas taimers

Ja neskaita pašu radītāju, pirmie par Čornobiļas datorvīrusu uzzināja Tatungas Tehnoloģiju institūta Taivānā studenti un personāls. Tieši tur CIH vīruss pirmo reizi inficēja datorus. Jā, ko gan nozīmē CIH? Kā atskatā par šo ļaunatūru rakstīts kiberdrošības risinājumu uzņēmuma "Sophos" vietnē, nosaukumu vīrusam piešķīra, jo šie trīs burti bija redzami ļaunatūras kodā. Pārējā pasaulē 1998. gada aprīlī par tādu vīrusu, kur nu vēl par burtu savienojumu CIH vēl neko daudz nezināja.

Tomēr notikumi gadu vēlāk – 1999. gada 26. aprīlī – informācijas tehnoloģiju pasaulē bija kā spainis auksta ūdens tieši uz galvas. Vīruss pa šo gadu bija izplatījies un inficētajos datoros gaidījis zīmīgo datumu, kad aktivizējās.

Trīs dienas vēlāk aģentūras "Associated Press" ziņā arī lasāms, ko nozīmē CIH. Tie ir Čeņa Jiņhau iniciāļi, kurus autors iestrādājis vīrusa kodā gluži kā parakstu. Gan institūts, gan uzņēmumi šur tur citās pasaules vietās jau bija informēti par CIH postošo dabu. Piemēram, 1999. gada 8. aprīlī CNN publicētā rakstā lasāms, ka tirdzniecībā nonākuši pavisam jauni "IBM Aptiva" personālie datori, kas jau varētu būt inficēti ar CIH. IBM mudināja patērētājus pēc sērijas numuriem pārbaudīt, vai nav iegādāts dators no vīrusa skartās partijas. Lūk, cik tālu Jiņhau "projekts" bija paguvis izplatīties gada laikā, gaidot brīdi, kad datoru kalendāros cipari nomainīsies no 25. uz 26. aprīli. Tiesa, ziņas medijos no 1998. gada liecina, ka jau pirms 1999. gada 26. aprīļa sāka izplatīties arī CIH versija, kas nenogaida gadu, bet aktivizējas jebkura mēneša 26. datumā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!