Foto: Publicitātes foto
Oktobra beigās no lidlauka Cēsu pievārtē ar skaļu švīkstoņu un lielu paātrinājumu debesīs uztraucās konstruktora Andreja Puķīša būvētā lieljaudas mācību raķete “Ērglis-1” – iespaidīgākā Baltijas valstīs. Tā nebūs pēdējā reize. Gan ar šo konkrēto, gan arī ar citām un jau jaudīgākām raķetēm saistās lielas cerības par Latvijas pirmajiem soļiem kosmosā. Kas zina – varbūt kādreiz arī Latvijā būvēta raķete sasniegs Kārmāna līniju 100 kilometru augstumā, ko mēdz uzskatīt par nosacīto kosmosa robežu.

Amatieru raķešbūves kopienā šis tiešām ir svarīgs notikums – bez "pievilkšanas aiz ausīm" var teikt, ka šī ir spējīgākā lieljaudas raķete, kas palaista tuvākajā apkārtnē.

Kaut sasniegtais augstums nešķiet nekas pārāk iespaidīgs – galu galā pat pasažieru laineri lido ap 10 kilometru augstumā –, amatieru lieljaudas raķetes spēj radīt tādus apstākļus, kas uz zemes grūti radāmi. Pirmkārt, tas ir ļoti lielais ātrums – šajā gadījumā 0,6 mahi jeb nedaudz virs 700 kilometriem stundā. Otrkārt, milzīgais paātrinājums

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!