Foto: Shutterstock

Oktobris parasti ievada rudens un arī gada drūmāko daļu – satumst nepiedienīgi ātri, debesis svina pelēkas un gādā apnicīgu, ilgstošu lietu. Taču šogad vismaz pagaidām arī oktobris priecē ar visnotaļ skaistu laiku, kas netraucēs baudīt naksnīgo debesu brīnumus tiem, kam astronomija sirdij tuva. Vietne "Starspace.lv" apkopojusi informāciju par to, ko vērot debesīs oktobrī.

Kur meklēt planētas


Merkuru oktobrī faktiski neredzēt – vienīgā iespēja varētu būt 30. un 31. oktobrī ļoti zemu pie horizonta neilgi pirms saullēkta.

Arī ierasti agra rīta debesīs tik spožās Veneras uznāciens tuvojas noslēgumam – tā ļoti strauji horizontam tuvosies oktobra beigās. 14. oktobrī Venerai pietuvosies sadilis Mēness sirpītis. Lielāko oktobra daļu Venēra atradīsies Lauvas zvaigznājā, bet no 23. oktobra meklē to Jaunavas zvaigznājā.

Marss tuvojas savai opozīcijai un kā ļoti spožs objekts vērojams pēc Saules rieta austrumos. 2. oktobrī netālu no Marsa atradās pilna Mēness disks. Ja palaidi garām, šis Marsa un Mēness "randiņš" tiks atkārtots 29. oktobrī, raksta "Starspace.lv".

Zīmīgi, ka 6. oktobrī Marsu un Zemi šķirs vien 62,07 miljoni kilometru. Tik tuvu pēdējo reizi Marss Zemei bija 2003. gadā, kad abas planētas šķīra vēl mazāks attālums – 55,76 miljoni kilometru.

Šoreiz, kā redzams, šis rekords paliks nepārspēts – tas kritīs vien 2287. gada 28. augustā, kad attālums no Zemes līdz Marsam būs 55,69 miljoni kilometru. Ļoti iespējams, ka līdz tam brīdim Marss būs ja ne daļēji kolonizēts, tad vismaz regulāri astronautu apciemota vieta.

Savukārt Jupiters vērojams dienvidos, arī salīdzinoši tuvu horizontam. Oktobra beigās tas atradīsies pārāk zemu, lai būtu apskates vērts objekts. Nedaudz interesantāka kombinācija gaidāma 22. oktobrī, kad Mēness pietuvosies abām milzu planētām – Saturnam un Jupiteram. Saturnu meklē netālu no Jupitera, vēršot skatu vairāk uz austrumu pusi.

Tikmēr Urāns iesoļojis Auna zvaigznājā un ir redzams austrumos pēc Saules rieta. Šīs planētas apskatei vajadzēs vismaz binokli, bet oktobra beigās ir vērts mēģināt to sameklēt, jo Urāns tuvosies savai opozīcijai, iesaka "Starspace.lv".

Neptūns atrodas Ūdensvīra zvaigznājā. Redzams būs dienvidaustrumos pēc Saules rieta. Lai ieraudzītu Neptūnu, vajadzēs teleskopu. Protams, lielākajā daļā teleskopu šī planēta izskatīsies pēc zvaigznītes.

Meteoru plūsmas

6. un 7. oktobrī aktuāla Piscīdu plūsma. Tā ir ļoti ilga plūsma – no 25. septembra līdz 2. novembrim. Maksimumā gaidāmi aptuveni 15 lēni (tikai 29 kilometri sekundē) meteori stundas laikā. Radiants atrodas tuvu horizontam dienvidos. Šogad novērojumiem, kurus vēlams sākt pēc pusnakts, būtiski traucēs Mēness.

8.-9. oktobrī Drakonīdu plūsma – grūti prognozējama plūsma, kuras avots ir "izjukusī" Džokobīnī-Cinnera komēta. Tā ilgst tikai no 7. līdz 10. oktobrim. 1933. gadā tika novēroti aptuveni 30 000 meteori stundas laikā, 1947. gadā - vairs tikai 1000. Plūsmas radiants atrodas virs galvām. Ieteicamais novērošanas laiks – pēc pusnakts. Šogad novērojumiem traucēs joprojām spožais Mēness.

19.–20. oktobris ir Epsilona Geminīdu plūsmas maksimums. Būs jāapbruņojas ar pacietību un jācer uz veiksmi – šī ir vāja plūsma, ne vairāk par pieciem meteoriem stundas laikā. Tie ir ātri – aptuveni 70 kilometri sekundē. Labā ziņa ir tā, ka novērojumiem netraucēs Mēness.

20. un 21. oktobris – Orionīdu plūsma. Šogad ir labs laiks šīs meteoru plūsmas vērošanai, jo Mēness norietēs pāris stundas pēc saulrieta. Meteoru plūsmas avots ir slavenā Haleja komēta. Parasti stundas laikā ir novērojami 15-20 ātri, dzeltenīgas nokrāsas meteori, kuru ātrums ir aptuveni 67 kilometri sekundē. Radiants meklējams Oriona zvaigznājā pie "vāles".

"Atcerieties, ka meteorus vislabāk ir vērot nevis radianta virzienā, bet mazliet nostāk no tā (pagriežoties par 45 grādiem). Ja fotografējat, izmantojiet platleņķa objektīvu. Labākais laiks novērojumiem – pēc pusnakts. Tā kā Orionīdas parasti izceļas ar spožiem meteoriem, ja ir skaidrs laiks, noteikti ir vērts iziet ārā un mēģināt kādu pamanīt," iesaka "Starspace.lv".

Citi notikumi

  • 6. oktobris – Marsu un Zemi šķir vismazākais attālums;
  • 13. oktobris – Marss opozīcijā. Izmanto izdevību un vēro Marsu visu oktobri, jo nākamreiz tik liels tas būs tikai 2035. gadā;
  • 25. oktobris pulksten 4 – notiek pāreja no vasaras uz ziemas laiku. Laikrādis jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.
  • 31. oktobris – Urāns atrodas opozīcijā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!