Foto: AP/Scanpix/LETA
Kamēr viņa kolēģi Nīls Ārmstrongs un Edvīns "Bazs" Oldrins pirmo reizi cilvēces vēsturē bradāja pa Mēness virsmu, teica vēsturē iegājušas frāzes un uzņēma elpu aizraujošas fotogrāfijas, trešais nozīmīgās "Apollo 11" misijas dalībnieks bija pilnīgi viens tur, kur neviens cilvēks pirms viņa vientulībā nav bijis – orbītā Mēness tālajā pusē. Maikls Kolinss, kurš dēvēts gan par "vientuļāko cilvēku vēsturē", gan "aizmirsto astronautu", miris 90 gadu vecumā no vēža.

"Tas ir viens maz solis cilvēkam, bet viens milzīgs lēciens cilvēcei." Šos vārdus, visticamāk, katrs no mums ir dzirdējis ne reizi vien – gan mediju sižetos, gan izmantotus skaņdarbos vai kinofilmās. To autors ir Nīls Ārmstrongs, pirmais cilvēks uz Mēness un, iespējams, slavenākais ASV astronauts. 19 minūtes vēlāk 1969. gada 21. jūlijā viņam uz Mēness virsmas pievienojās Bazs Oldrins.

Nosēšanās modulis uz Mēness pavadīja gandrīz 22 stundas, bet ārpus kuģa abi astronauti kopā darbojās gandrīz divarpus stundas, šajā laikā ievācot nedaudz vairāk par 21 kilogramu Mēness paraugu.

Kamēr visa pasaules uzmanība gan todien, gan lielākoties arī gados un desmitgadēs pēc tam tika pievērsta Ārmstrongam un Oldrinam, Mēness orbītā vadības modulī "Columbia" vientulībā ap Zemes pavadoni riņķoja trešais "Apollo 11" apkalpes loceklis – pilots Maikls Kolinss. Tostarp viņš kļuva par pirmo cilvēku, kas vienatnē bijis orbītā Mēness tālajā pusē, proti, pusē, kas vienmēr ir pavērsta prom no Zemes (Mēness ap savu asi griežas tikpat ātri, kā apriņķo Zemi, tāpēc Mēness "tālo pusi" no Zemes nekad neredzam). Mēnesim esot starp "Columbia" moduli un Zemi, uz brīdi pārtrūka arī sakari ar misijas vadības centru uz Zemes. Šajā brīdī Kolinss bija pavisam viens un vistālāk no Zemes, cik vien kāds cilvēks tobrīd varēja būt.

Foto: EPA/Scanpix/LETA
"Tagad esmu viens, patiesi viens un absolūti izolēts no jebkuras zināmās dzīvības. Es esmu viss, kas ir. Ja tagad notiktu cilvēku skaitīšana, rezultāts būtu – trīs miljardi plus divi Mēness otrā pusē, plus viens dievs vien zina kurā pusē," šo izolācijas un sakaru pārrāvuma brīdi apcerīgām piezīmēm dienasgrāmatā izmantoja Kolinss. Tā viņš izpelnījās iesauku "vientuļākais cilvēks vēsturē". Vēlākās intervijās gan Kolinss atzinis, ka nemaz tik slikti neesot juties.
Viņš dēvēts arī par "aizmirsto astronautu" – lielu daļu lauru un publikas atzinības saņēma abi vīri, kas staigājuši pa Mēness virsmu, bet Kolinss, kura loma misijā bija ne mazāk nozīmīga (viņš vienīgais bija gana kvalificēts, lai vienatnē vadītu "Columbia" moduli), bieži piemirsts tā vienkāršā fakta dēļ, ka viņam nebija iespējas Mēness regolītā atstāt savu zābaku nospiedumus un pateikt kādu labi sagatavotu frāzi, ko ierakstīt vēstures grāmatās. Šādas iespējas viņam arī vairs nebija – "Apollo 11" bija otrais un pēdējais Kolinsa lidojums kosmosā. Pirms tam viņš bija misijas "Gemini 10" pilots. Jau gadu vēlāk astronauts darbu NASA pameta, taču ne kosmosa nozari. Viņš 1970. gadā kļuva par Nacionālā Gaisa un kosmosa muzeja direktoru, amatā pavadot astoņus gadus.

"Tas ir patiesi skumji – ja cilvēkiem taujā, vai varat nosaukt "Apollo 11" apkalpi, Maikla Kolinsa (attēlā apakšā pa vidu) vārds visbiežāk ir tas, kas tiek piemirsts. Patiesībā viņš vienīgais bija tas, kurš prata "Apollo 11" aparātus vadīt vienatnē un bija vienīgais, kurš spēja visus trīs pēc vēsturiskās nosēšanās atgādāt atpakaļ mājās," ASV Nacionālajam sabiedriskajam radio uzsver Sandjego Gaisa un kosmosa muzeja eksperts un vairāku kosmosa tematikai veltītu grāmatu autors Fransiss Frenčs.

Tiesa, dzīvē Kolinss nebūt nebija nedz aizmirsts, nedz vientuļš. Arī sava mūža nogalē. Trešdien, 28. aprīlī, astronauts mira no vēža 90 gadu vecumā. Tuvinieki, atminoties vienu no kosmosa izpētes pionieriem, ar NASA starpniecību izplatīja paziņojumu, ka Kolinss "pēdējās dzīves dienas pavadījis mierīgi, viņam līdzās bija ģimene", kā arī mudināja ar labu pieminēt Kolinsu, viņa sasniegumus, mērķtiecību, aso prātu.

Foto: EPA/Scanpix/LETA

Nīls Ārmstrongs (pa kreisi) mūžībā aizgāja 2012. gadā, un nu vienīgais dzīvais no "Apollo 11" apkalpes ir Edvīns "Bazs" Oldrins (pa labi). Viņam šobrīd ir 91 gads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!